aA
JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nori, jog kitos šalys skirtų "daug karių", kurie padėtų užtikrinti sėkmingą padėties Irake stabilizavimą.
D.Rumsfeld
D.Rumsfeld
© EPA-ELTA
D.Rumsfeldas žurnalistams sakė, jog Jungtinės Valstijos pageidauja didelio karių kiekio iš dar 14 šalių, kurios prisijungtų prie 32 valstybių, jau skyrusių dalinius koalicijos pajėgoms Irake.

"Norėčiau kuo daugiau karių iš kitų šalių. Ir štai kodėl. Manau, kitoms valstybėms labai svarbu turėti įsipareigojimų Irake bei sėkmingai jame pasirodyti. Tačiau mes nenorėtume, kad ten vyktų šalys, kurios to nenori, ar šalys kurios nenori siųsti didelių kontingentų. Mes manome, kad žmonės turi elgtis taip, kaip jiems atrodo geriausia", - sakė jis žurnalistams Užsienio spaudos centre Vašingtone.

Be JAV karių, Irake šiuo metu yra maždaug 22 tūkst. karių iš kitų šalių. Jie tarnauja dviejuose daugiašalėse divizijose šalies pietuose. Irake yra maždaug 130 tūkst. JAV karių.

Tačiau Vašingtonui sekasi vis sunkiau įtikinti kitas valstybes siųsti pajėgas į Iraką, kur nesiliauja išpuoliai prieš JAV karius.

Praėjusią savaitę Turkija atšaukė savo pasiūlymą siųsti savo karius, kai tam pasipriešino Irako valdančioji taryba.

Pietų Korėjos vyriausybė jaučia vis didesnį vidinį spaudimą atmesti JAV prašymą dėl karių, tačiau prezidentas Roh Moo-Hyunas (Ro Muhjunas) pasikvietė savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais aptarti Pietų Korėjos kontingento dydį ir laiką, kada jis gali būti siunčiamas. "Pietų Korėja manė, kad 3 tūkst. kontingentas būtų tinkamas, tačiau Jungtinės Valstijos tikėjosi, kad bus siunčiamos didesnės pajėgos", - Seule sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Lee Soo-Hyukas (Li Suhjukas).

Gynybos sekretoriaus teigimu, sėkmė Irake būtų "gaivaus oro gūsis" irakiečiams, gyvenusiems stalinistiniame režime, kuris juos kankino ir žudė tūkstančiais.

Tuo tarpu 26 JAV Atstovų Rūmų demokratai pirmadienį paskelbė pateikę rezoliucijos projektą, kuriame prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) raginamas atleisti D. Rumsfeldą. Rezoliucijos projekte sakoma, kad D.Rumsfeldas suklaidino Amerikos visuomenę dėl karo ir okupacijos pažangos, nusiuntė JAV pajėgas į Iraką "be atitinkamo planavimo ir pakankamo aprūpinimo", o savo pareiškimuose dėl karo ir žuvusių amerikiečių "pademonstravo jautrumo trūkumą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.