aA
Klaipėdos apygardos teisme - neeilinis apeliacinis skundas: du broliai Jehovos liudytojai, kurių įsitikinimai neleidžia paimti į rankas ginklo, apskundė Klaipėdos miesto apylinkės teismo jiems skirtą nuosprendį dėl vengimo atlikti karinę tarnybą.
Šių metų rugsėjo 9 dieną Klaipėdos miesto apylinkės teismas Aleksandrą (gim. 1978 m.) ir Andrejų (gim. 1982 m.) Basovičius už vengimą atlikti karo tarnybą nuteisė sumokėti po 10 MGL dydžio - 1250 litų - baudą. Nuosprendžio vykdymas metams buvo atidėtas.

Karo prievolės įstatymas nustato, jog nuo būtinosios karo tarnybos gali būti atleisti Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie raštu pareiškia, kad religinių ar pacifistinių įsitikinimų negali tarnauti su ginklu rankose ir nori atlikti alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.

Pasak Klaipėdos apygardos prokurorės Violetos Balčiūnienės, broliams Basovičiams atsisakius atlikti karinę tarnybą, kreiptasi į Karo prievolininkų centrą ir alternatyvi tarnyba jiems buvusi pasiūlyta. Tačiau ir ji brolių netenkino - nes neatleido jų nuo būtinybės užsivilkti karinę uniformą, klausyti vadų įsakymų.

Apeliacinio skundo nagrinėjimas vakar buvo atidėtas, nenurodžius konkrečios kito posėdžio datos.