aA
Maskvos miesto teismas antradienį paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą skirti buvusiam didžiausios Rusijos naftos kompanijos "Jukos" vadovui Michailui Chodorkovskiui kardomąją priemonę - areštą.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis
© EPA-ELTA
Maskvos Basmano teismas spalio 25 dieną davė leidimą iki gruodžio 30-osios laikyti areštuotą M.Chodorkovskį, kuris kaltinamas pagal septynis Rusijos Baudžiamojo kodekso straipsnius, tarp jų turto grobimu stambiu mastu ir vengimu mokėti mokesčius.

Naftos magnato advokatai padavė kasacinį skundą dėl šio Basmano teismo nutarimo ir prašė Maskvos miesto teismą skirti M.Chodorkovskiui kardomąją priemonę, nesusijusią su laisvės atėmimu, konkrečiai - paleisti jį už užstatą ar pagal laidavimą.

Posėdžiui pasibaigus M.Chodorkovskio advokatė Jelena Lvova pareiškė žurnalistams, jog ketinama ginčyti šį sprendimą Rusijos Aukščiausiajame teisme ir Europos žmogaus teisių teisme.

Kitas M.Chodorkovskio advokatas, Antonas Drelis nebuvo toks kategoriškas. "Gavę motyvuotą Maskvos miesto teismo sprendimą, mes pasitarsime su klientu ir nuspręsime, kaip toliau elgtis. Neatmetu galimybės, kad mes apskųsime šį sprendimą, taip pat ir Europos žmogaus teisių teisme", - sakė jis.

A.Drelis taip pat pranešė, kad teismui buvo pateikta 40 deputatų ir 300 kompanijos "Jukos" darbuotojų laidavimai. Be to, teismui buvo perduoti visi M.Chodorkovskio užsienio pasai. Žinoma, kad jo sąskaitos areštuotos.

"Todėl teismas neturi jokių argumentų, bylojančių, jog M.Chodorkovskis galėtų slapstytis nuo tardymo. Be to, kaltintojai nepateikė jokių dokumentų apie tai, kad kas nors, susijęs su šia byla, būtų mėginęs pasislėpti", - sakė advokatas.

M.Chodorkovskiui inkriminuojami keli nusikaltimai, tarp jų - grobimas sukčiaujant stambiu mastu, vengimas - kaip organizacijos ir kaip fizinio asmens - mokėti mokesčius. Be to, jam pateiktas kaltinimas "piktybiškai nevykdžius įsigaliojusio teismo sprendimo, padarius turtinės žalos apgaudinėjant, ne kartą klastojus oficialius dokumentus, pasisavinus turto arba jį iššvaisčius".

Rusijos generalinės prokuratūros duomenimis, M.Chodorkovskio ir tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" vadovo Platono Lebedevo padarytą žalą, taip pat - valstybės interesams, tardytojai įvertino daugiau kaip 1 mlrd. dolerių.

P.Lebedevas taip pat yra areštuotas. Jo areštą Basmano teismas pratęsė iki gruodžio 30 dienos.