aA
Lapkričio 8 – 9 d. Šiauliuose vykusios III –ios Lietuvos moksleivių parlamento (LMP) sesijos metu moksleiviai pareiškė nepritariantys Šiaulių miesto tarybos viešosios tvarkos komiteto pirmininko Mindaugo Murzos siūlomam privalomam rytinės mankštos įvedimui Šiaulių miesto mokyklose, sakoma pranešime spaudai.
Mindaugas Murza
Mindaugas Murza
© "Ekstra"
“Manome, kad prievartinės rytinės mankštos taikymas kaip sveikatą bei asmens disciplinuotumą stiprinantis metodas yra neveiksmingas ir neatitinka vakarietiškos visuomenės nuostatos” – rašoma LMP sesijos metu parengtoje rezoliucijoje.

Moksleivių parlamento nariai siūlo didesnį dėmesį skirti asmens sveikatos, taip pat asmens atsakingumo ir pareigingumo įgūdžių ugdymui.

Sesijos metu parlamentarai taip pat akcentavo mokyklos mikroklimato gerinimo, vaikų globos namų auklėtinių integracijos į visuomenę ir informacinės visuomenės plėtros idėjas.

Parlamentarų nuomone, skiriant daugiau dėmesio informacinės visuomenės plėtrai bei skatinant informacinių technologijų integravimą į ugdymo procesą, bus stiprinama jaunimo politika Lietuvoje.

Sesijos metu dėl didelio užimtumo negalįs efektyviai atlikti pareigų ir tarp parlamentarų matydamas galimą kandidatą į LMP valdybos pirmininko postą atsistatydino iki šiol pareigas ėjęs Mindaugas Budra.

Nauju pirmininku išrinktas vilnietis Audrius Matikiūnas pareiškė, jog “išlaikys LMP veiklos tęstinumą bei stiprins LMP reagavimą į aktualijas ir kylančias grėsmes pilietinei visuomenei. Labai svarbu į viešas diskusijas įtraukti kuo daugiau moksleivių, didinti bendradarbiavimą su jaunimo organizacijomis bei valstybinėmis institucijomis".

Parlamento sesijoje dalyvavo Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius ir Šiaulių miesto meras Vytautas Juškus. Politikai pasidžiaugė didėjančiu jaunimo aktyvumu dalyvaujant visuomeniniame gyvenime ir sprendžiant Lietuvos moksleivijos problemas.

LMP yra demokratiškai renkama moksleivių institucija, atstovaujanti Lietuvos moksleivių interesams. Parlamentas svarsto Lietuvos moksleiviams aktualius klausimus, problemas, teikia siūlymus valstybinėms institucijoms, inicijuoja diskusijas, įgyvendina projektus.

LMP renkamas kas dveji metai remiantis demokratinių rinkimų procedūromis. Pirmieji visuotiniai moksleivių rinkimai į parlamentą įvyko 2000 m. pavasarį. Rinkimuose dalyvavo beveik 700 pagrindinių ir vidurinių mokyklų (gimnazijų).

2002 metų lapkritį vyko antrojo Moksleivių parlamento rinkimai, kuriuose savo nuomonę pareiškė daugiau kaip 600 mokyklų moksleivių.

Parlamentą sudaro 90 moksleivių, atstovaujančių beveik visų Lietuvos miestų ir rajonų moksleiviams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.