aA
Lietuvos Respublikos Seimui šių metų lapkričio 6 d. buvo pateiktas Individualių įmonių įstatymo projektas. Šiuo įstatymu turėtų būti detaliai reglamentuotas individualių įmonių steigimas, valdymas, veikla, pertvarkymas, likvidavimas, šių įmonių savininkų teisės ir pareigos.
Įstatymo projekte individuali įmonė apibrėžiama kaip neribotos civilinės atsakomybės privatusis juridinis asmuo, kurio pavadinime yra jo teisinę formą nusakantys žodžiai “individuali įmonė” arba šių žodžių santrumpa “IĮ” ir kurio buveinė yra Lietuvos Respublikoje.

Steigti individualią įmonę galės vienas fizinis asmuo, o individuali įmonė bus laikoma įsteigta nuo jos įregistravimo juridinių asmenų registre. Nuo įmonės įregistravimo momento, jos steigėjas laikomas savininku.

Individuali įmonė turės vadovautis nuostatais, kuriuose turės būti nurodytas individualios įmonės pavadinimas, teisinė forma, individualios įmonės buveinė, veiklos tikslai, nurodant veiklos sritis, savininko kompetencija (teisės ir pareigos), įmonės vadovo skyrimo ir atšaukimo tvarka, jo kompetencija, ar individuali įmonė sudaro finansinę atskaitomybę, Lietuvos Respublikos dienraštis, kuriame skelbiami vieši pranešimai, kai to reikalaujama pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą ir naująjį Individualių įmonių įstatymą, nuostatų sudarymo data ir keitimo tvarka, įmonės veiklos laikotarpis, jei jis bus ribotas bei kitos nuostatos, kurios neprieštaraus įstatymams. Individualios įmonės nuostatai, taip pat pakeisti individualios įmonės nuostatai įsigalios nuo įregistravimo juridinių asmenų registre.

Naujasis įstatymas taip pat reglamentuos individualių įmonių turto teisinį režimą, buhalterinę apskaitą ir finansinę atskaitomybę, o taip pat individualios įmonės paveldėjimo ypatumus.

Taip pat numatyta, kad individualios įmonės savininkas negalės būti kitos individualios įmonės savininku. Todėl individualių įmonių savininkai, turintys dvi ir daugiau individualių įmonių, per 12 mėnesių nuo šio Įstatymo įsigaliojimo Civiliniame kodekse nustatytu jungimo būdu turės šias įmones reorganizuoti į vieną individualią įmonę arba, palikdami tik vieną individualią įmonę, kitas pertvarkyti, perleisti arba likviduoti. Įstatymas, jei bus priimtas, turėtų įsigalioti nuo 2004 m. sausio 1 d.

Stasio Šedbaro advokatų kontora