aA
Penktadienį apie tai prezidentą Valdą Adamkų informavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir VSD vadovas Mečys Laurinkus.

Po pokalbio jie žurnalistams sakė, kad oficialiai tie žmonės negali būti išbraukti iš sąrašų, nes atliko jiems skirtas bausmes, tačiau jie kelia moralinio pobūdžio abejonių dėl jų darbo savivaldybėse.

Rinkimų įstatymai numato, kad asmenys, teisti iki 1990 metų, gali kandidatuoti rinkimuose.

Tarp nusikaltimų, kurios padarę žmonės kelia abejonių, buvo paminėti išžaginimas, dalyvavimas nusikalstamose grupuotėse, piktybinis chuliganizmas, sunkūs kūno sužalojimai.

Pasak Z. Vaigausko, svarbiausia problema, kaip informuoti rinkėjus, nes ši procedūra teisiškai nėra reglamentuota. Jo teigimu, duomenys rinkėjams greičiausiai bus pateikti per žiniasklaidą.

Iki pirmadienio apie kandidatų praeitį bus pranešta rinkimuose dalyvaujančių partijų vadovams. VSD ir VRK vadovas atsisakė paminėti partijas, kurių sąrašuose yra tokių asmenų.

Z. Vaigausko teigimu, net ir norėdamos, partijos jau negalėtų keisti rinkimų sąrašų, tačiau jis priminė, kad žmonės balsuos ne tik už visą sąrašą, bet ir turi galimybę pažymėti atskirus kandidatus. Todėl jis tikisi, jog visuomenė, gavusi informaciją apie abejones keliančius kandidatus, jų nesirinks.

Kovo 19 dieną vyksiančiuose rinkimuose iš viso dalyvauja apie 10 tūkst. kandidatų.

Pasak M. Laurinkaus, po šių rinkimų reikės rimtai įvertinti rinkimų įstatymus ir juos keisti, kadangi dabar pasitaikantys moralines abejones keliantys atvejai nėra teisiškai reglamentuoti.

Jo nuomone, partijos taip pat turėtų įdėmiau tikrinti savo sąrašus, nes dabar oficialiai yra tikrinama dėl kandidatų bendradarbiavimo praeityje su KGB.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.