aA
Įstatymo pakeitimo projektui Seimas po pateikimo jau pritarė vasario pabaigoje. Dabar, prieš galutinį balsavimą, jis svarstomas Seimo komitetuose.

Siūloma keisti Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo 24 straipsnį ir leisti iš Lietuvos negrąžinamai išvežti į kilnojamųjų kultūros vertybių registrą įrašytas valstybiniame muziejuje ar bibliotekoje saugomas vertybes.

Įstatymo pakeitimas leistų išvežti iš Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomas žydų toras ir perduoti jas užsienio žydų religinėms bendruomenėms.

ŠMKK pirmininkas Žibartas Jackūnas penktadienį sakė BNS, kad komitetas, išklausęs įvairių nuomonių apie pataisas, jas apibendrins ir paskelbs savo išvadas.

Pavyzdžiui, kultūros ministras Arūnas Bėkšta siūlo priimti atskirą įstatymą dėl torų, nes bendra pataisų formuluotė gali būti pritaikyta ir kitų religijų sakralinėms vertybėms bei sukelti nenumatytų padarinių.

ŠMKK pirmininkas Ž. Jackūnas sakė BNS, kad asmeniškai nėra gavęs prašymų perduoti žydų toras, tačiau žinąs, jog jie pasiekia ir valdžios institucijas, ir Lietuvos žydų bendruomenę.

"Tačiau įstatymo priėmimas nėra tiesioginis atsakas ar reakcija į kokį konkretų prašymą", pažymėjo parlamentaras.

Pasak jo, kiti pataisų aptarimo dalyviai mano, kad nereikia atskiro įstatymo, o užtektų Vyriausybės nutarimo.

Ž. Jackūnas sakė BNS, kad toks siūlymas būtų priimtinas, bet reiktų nustatyti išvežimo sąlygas, pavyzdžiui, kad Lietuvai bus kas nors grąžinta mainais.

Dabar Nacionalinėje bibliotekoje saugoma ir restauruojama maždaug 270 torų. Kai kurios jų yra gerai išsaugotos, kai kurių liko tik fragmentai.

Pagal judėjų tikybą, pagrindinė torų paskirtis yra apeiginė religinė. Jų, kaip muziejaus eksponatų ar bibliotekos fondų dokumentų, laikymas gali žeisti tikinčiųjų jausmus.

Toros turi būti naudojamos apeigoms arba laidojamos žemėje.

Iki šiol įstatymas numatė, kad kilnojamoji kultūros vertybė, sutikus Valstybinei paminklosaugos komisijai, gali būti negrąžinamai išvežta iš Lietuvos tik mainais, kai ekspertai nustato, kad mainais gaunama vertybė neabejotinai reikšmingesnė Lietuvos kultūrai negu atiduodama vertybė, bei kilnojamosios kultūros vertybės grąžinimo valstybei, iš kurios buvo neteisėtai išvežta, atveju.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.