aA
Triukšmas kilo ne todėl, kad premjeras nekilnojamąjį turtą įsigijo palankia kaina, bet atsiradus įtarimams, esą Rakverės seniūnei Maie Rakso duotas įgaliojimas parduoti šį namą buvo suklastotas.

Namas priklausė vienam pasiligojusiam vyriškiui iš Rakverės. Seniūnė sugebėjo tapti invalido globėja.

M.Laaro pirmtakas premjeras Martas Siimannas Talino senamiestyje šešių kambarių butą per du aukštus sugebėjo įgyti už 25 tūkstančius kronų (tuomet maždaug 6,5 tūkst. litų), o vėliau perpardavė už 1 mln. kronų (apie 240 tūkst. litų). Mažai ką galėjo įtikinti M.Siimanno įrodinėjimai, kad taip pigiai butą jam pardavė tolimas žmonos giminaitis verslininkas, panoręs viename name sutelkti draugus ir gimines.

Žiniasklaida tada padarė dvi išvadas: arba žmonos giminaitis namą neįtikėtinai pigiai įsigijo padedamas premjero bendrapartiečių, arba fantasmagorija kilo todėl, kad norėdamas mokėti mažesnį mokestį premjeras dirbtinai sumažino buto kainą.

Buvęs premjeras Tiitas Vähi 1997 m. pasielgė garbingiau - atsistatydino, kai paaiškėjo, jog, būdamas Talino meras, jis neteisėtai skyrė butą savo dukrai Evelinai ir patarėjui P.Jakovlevui.

Tiesa, T.Vähi veiklos mastai buvo didesni. Talino revizinė komisija nustatė, jog 1992-1996 metais 72 objektai buvo skirti neteisėtai, dėl to miestas patyrė apie 100 mln. kronų (apie 25 mln. litų) nuostolių.

"Lietuvos rytas"