aA
Maskvos Tverės teismas nusprendė, kad sostinės vyriausybė turės mokėti išmokas iki gyvos galvos tiems, kurie per 2002 metų spalį vykusią įkaitų dramą neteko maitintojo, taip pat išmokėti vienkartines išmokas. Čečėnų kovotojams įkaitais paėmus teatro centre Dubrovkoje buvusius žiūrovus ir artistus, žuvo 129 ir nukentėjo daugiau kaip 700 žmonių.
"Nord Ost" teatro centras Maskvoje
"Nord Ost" teatro centras Maskvoje
© EPA-ELTA
Teismo sprendimu Maskvos vyriausybė nuo rugsėjo 27 dienos kas mėnesį privalės iki gyvos galvos mokėti išmokas maitintojus praradusiems nedarbingiems asmenims.

Teismas taip pat nustatė mėnesines išmokas be maitintojo likusiems vaikams išlaikyti, kol jie sulauks pilnametystės, taip pat numatė mėnesines išmokas jau institutuose studijuojantiems vaikams.

Tuo pat metu teismas į atskirą bylą išskyrė ieškinius, kuriuose reikalaujama atlyginti laidotuvių išlaidas, sumokėti už prarastus daiktus, taip pat ieškinius prarastam darbingumui kompensuoti.

Teismas paaiškino, kad ieškovai turės pagrįsti šiuos ieškininius reikalavimus papildomais dokumentais, patvirtinančiais jų išlaidas žuvusiesiems palaidoti, taip pat įrodyti, jog iš tikrųjų prarado turtą.

Maskvos vyriausybės atstovai savo ruožtu taip pat turės pateikti dokumentus, patvirtinančius, kad nukentėjusiesiems tikrai buvo išmokėta vienkartinė išmoka laidotuvėms, taip pat išmoka dėl artimųjų netekimo.

Kai kuriuos nukentėjusiuosius toks sprendimas nuvylė, nes teismas jų ieškinius patenkino tik iš dalies, taip pat atsisakė patenkinti jų šeimų narių ieškinius. Daugeliui paskirtoji mėnesinė kompensacija atrodo per maža.

Nukentėjusiųjų advokatai pareiškė, kad dėl dalies ieškinių bus įteikti kasaciniai skundai.

Penktadienį paskelbus teismo sprendimą dėl pirmųjų dešimties ieškinių, teismas pradėjo nagrinėti dar penkis ieškinius, kuriuos įteikusieji Dubrovkoje neteko artimųjų.

Spalio 23 Tverės teismas toliau nagrinės nukentėjusiųjų reikalavimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.