aA
Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis rugsėjo 26 dieną Niujorke dalyvavo Europos Sąjungos esamų ir būsimų šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikime su JAV Valstybes sekretoriumi Colinu Powellu (Kolinu Pauelu). Šalys aptarė aktualiausius tarptautinio saugumo klausimus, apimančius Artimųjų Rytų krizes, Iraką, Afganistaną, branduolinių ginklų ir jų komponentų neplatinimą.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Pasak ministerijos pranešimo, ES ir JAV diplomatijos vadovai taip pat kalbėjo apie Europos saugumo strategiją ir Kipro problemos sureguliavimą.

Šalys sutarė, kad “kelrodžio” planas toliau išlieka alternatyvų neturintis dokumentas spręsti krizę Artimuosiuose Rytuose.

Susitikimo dalyviai patvirtino diplomatinio Kvarteto svarbą ir sutarė, jog visos jo narės dės maksimalias pastangas, siekdamos konflikto puses gražinti prie “kelrodžio” plano įgyvendinimo. Diplomatinį Kvartetą sudaro JAV, Europos Sąjunga, Jungtinės Tautos ir Rusija.

ES ir JAV atstovai įvertino sudėtingą saugumo situaciją Irake ir sutiko, jog būtina kaip įmanoma greičiau perduoti valdžią patiems irakiečiams.

Šalys taip pat aptarė būsimą Madrido donorų konferenciją, skirtą Irako atstatymo finansavimo klausimams.

Be to, sutarta toliau padėti Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) administracijai Afganistane plėsti savo įtaką už Kabulo ribų. Be to aptartas tolesnis Afganistano atkūrimo finansavimas.

Diskusijoje apie branduolinį neplatinimą ES ir JAV atstovai teigė, esą labai susirūpinę Irano elgesiu ir pabrėžė toliau derinsiantys pastangas, kad Irano klausimas netaptų nauja krize sudėtingame Artimųjų Rytų regione.

Taip pat aptarti galimi veiksmai, jeigu Iranas atsisakytų paklusti tarptautinės bendrijos valiai bei iškeltiems Tarptautinės Atominės Energetikos Agentūros reikalavimams.

Europos saugumo strategijos klausimų svarstyme susitikimo dalyviai pabrėžė šios strategijos svarbą tolesnio transatlantinio bendradarbiavimo sėkmei ir būtinybę išvengti galimo ginkluotųjų pajėgų dubliavimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.