aA
Vilniaus rajono apylinkės teismas ketvirtadienį skyrė areštą prieš tranzito per Lietuvą tvarką protestavusiems ir šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems Rusijos radikalams.
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
© ELTA
Rusijos piliečiai Dmitrijus Elkinas, Natalija Černova, Borisas Jurinas, Michailas Bašinas, Romanas Popkovas, Anastasija Pustarnakova, Margarita Filipova, Maksimas Gromovas, Ilja Kondrašovas, Pavelas Čerebinas, Vitalijus Katkovas, Jevgenijus Kordiovas, Vladimiras Strelcovas ir Sergejus Medvedevas už viešosios tvarkos pažeidimą nuteisti 40 parų arešto.

Dviem nepilnamečiams Rusijos piliečiams - Sergejui Iljuchinui ir Andrejus Januškinui - teismas skyrė švelnesnę - 20 parų arešto bausmę. Teismo sprendimu, į bausmės atlikimo laiką bus įskaičiuotas ir kardomojo kalinimo laikas nuo rugsėjo 14 iki 25 dienos.

Sprendimą skirti arešto bausmę teismas motyvavo tuo, kad kitos už šį nusikaltimą numatytos bausmės - viešieji darbai, bauda arba laisvės apribojimas - realiai negali būti skirtos. Nė vienas iš nuteistųjų neturi pinigų baudai sumokėti ar giminių Lietuvoje, pas kuriuos galėtų apsistoti, kol atliks viešuosius darbus.

Už šį nusikaltimą numatyta laisvės atėmimo bausmė iki dvejų metų, teismo sprendimu, šiuo atveju būtų per griežta. Visiems nuteistiesiems priteista sumokėti po 189 litus gynėjų darbui apmokėti.

Po teismo posėdžio radikaliai Rusijos nacionalbolševikų partijai priklausantys jaunuoliai teigė nuosprendį apskųsią, tačiau jų gynėjai tvirtino, kad tai būtų beprasmiška, nes tuomet teismo procesas užtruktų ilgiau, nei paskirtas areštas.

14 nuteistųjų neprisipažino triukšmavę tranzitiniame traukinyje, plėšę supaprastinto tranzito per Lietuvą dokumentus, prisirakinę antrankiais vagone, įžeidinėję dokumentus tikrinusius pasieniečius ir vadinę juos "lietuvių fašistais", "šunimis" ir "kiaulėmis".

Nuteistieji B.Jurinas ir M.Filipova savo kaltę pripažino iš dalies. "Teismas buvo surežisuotas, išklausė tik pasieniečių parodymų, kuriuos priėmė už tiesą", - po posėdžio tvirtino nuteistasis I.Kondrašovas.

Teismas konstatavo, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai įkalčių, įrodančių, kad traukiniu vykę Rusijos radikalai įžūliai pažeidė viešąją tvarką, be to, akcija buvo nufilmuota vaizdo kameromis.

Dėl agresyviai nusiteikusių jaunuolių surengtos akcijos traukinys Maskva - Kaliningradas buvo užlaikytas beveik dviem valandoms. Kad traukinys galėtų vykti toliau, vagoną teko atkabinti nuo sąstato ir palikti Kenos geležinkelio stotyje.

Teismo teigimu, Rusijos piliečių surengta akcija nebuvo spontaniška, o iš anksto surengta. Tai įrodo ir vagone rasta atributika - raudonos vėliavos su pavaizduotais kūju ir pjautuvu, raiščiai, ženkliukai, grandinės bei antrankiai, lapai su politinio turinio tekstais bei minėtų asmenų vardais išduotos ir vėliau suplėšytos supaprastinto tranzito vizos.

Teismo sprendimu, surinkti daiktiniai įrodymai bus sunaikinti, o vagone rasti asmens dokumentai bei asmeniniai daiktai grąžinti jų savininkams.

Bausmę jaunuoliai atliks Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato areštinėje, po to jie bus išsiųsti iš Lietuvos. Minėtų Rusijos piliečių išsiuntimui reikiamus dokumentus rengia Rusijos ambasada Lietuvoje.

Kaip skelbta, 16 Rusijos nacionalbolševikų ir jų akciją filmavęs Rusijos televizijos kanalo "NTV" operatorius Aleksejus Zolotovas buvo sulaikyti rugsėjo 14 dieną per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos atvykusiame traukinyje Maskva - Kaliningradas.

Agresyviai nusiteikusi Rusijos piliečių grupė rodė nepagarbą Lietuvos valstybei ir joje galiojančiai tvarkai, įžeidinėjo traukinį tikrinusius pasieniečius, nepakluso jų reikalavimams, priešinosi, o kai kurie prisirakino antrankiais vagono viduje prie turėklų ir pareigūnų akivaizdoje demonstratyviai suplėšė tranzito dokumentus.

A.Zolotovui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl pasienio ruožo režimo taisyklių pažeidimo ir paskirta piniginė bauda. Žurnalistas buvo išsiųstas iš Lietuvos.

Minėtą protesto akciją pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM), o Lietuvos URM įvertino ją kaip "politinį chuliganizmą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.