aA
Bažnyčiose negalima ploti ar šokti, o per Romos katalikų mišias patarnauti turėtų berniukai, o ne mergaitės. Tai - dalis įspėjimų, paminėtų Vatikano ruošiamame dokumente, kuriuo bus siekiama kovoti su tuo, ką Romos bažnyčios valdžia vadina "liturginiu piktnaudžiavimu" mišiomis.
Langas bažnyčioje
Langas bažnyčioje
Kaip skelbia įtakingas Romos katalikų žurnalas "Jesus", numatomu išleisti dokumentu bus suduotas smūgis Dievo garbinimo formoms, kurias pamėgę tikintieji daugelyje išsivysčiusių pasaulio valstybių, ypač Vakarų Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Dokumento projekte raginama mišių metu neploti ir atsisakyti "šokių švento pastato viduje". Ironiška tai, kad paties popiežiaus Jono Pauliaus II pamokslus per mišias net Šv. Petro bazilikoje dažnai lydi plojimai.

Be to, per dalį popiežiaus mišių, ypač minint Azijos, Afrikos ar Lotynų Amerikos šventes, Romoje ir visame pasaulyje tikintieji šoka.

Anot žurnalo, dokumento projekte taip pat raginama atsisakyti per mišias patarnaujančių mergaičių paslaugų. "Kunigai turėtų niekada nesijausti privalą šiai tarnybai kviesti mergaites", - skelbiama dokumente.

1994 metais Vatikanas leido patiems vyskupams spręsti, ar leisti jų vyskupijose per mišias patarnauti mergaitėms. Tačiau konservatyvieji katalikai prieštaravo tam, teigdami, kad mergaičių patarnavimas mišiose kenkia ėmimo į kunigus tradicijoms. Toks mergaičių dalyvavimas mišių apeigose neva atveria galimybes moterų kunigystei, kurią Bažnyčia draudžia.

Dokumento projekte, be kita ko, raginama per mišias neskaityti tokių tekstų kaip poetų eilės, nes jose vartojama nebiblinė kalba, bei atsisakyti apeigų, kai tikintieji geria vandenį arba vyną, ir jiems duoti tik paplotėlius.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.