aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) pirmadienį įspėjo pasaulio valstybių lyderius, kad karo su terorizmu neįmanoma laimėti vien karine jėga.
Kofi Annan
Kofi Annan
© EPA-ELTA
Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) savo ruožtu pareiškė, kad nedera tapatinti islamo su terorizmu vien dėl teroristų tinklo "al Qaeda" ar kitų ekstremistinių grupuočių veiklos po tragiškų 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių JAV.

"Kovodami su terorizmu mes privalome kovoti ne tik su teroristais. Mes turime užkariauti širdis ir protus", - sakė K.Annanas savo įžanginėje kalboje Niujorke vykstančioje 18-os valstybių ir vyriausybių vadovų konferencijoje, kurioje nagrinėjamos terorizmo priežastys.

"Terorizmą galima nugalėti tik sprendžiant politinius nesutarimus arba ilgalaikius konfliktus, kurie ir stiprina terorizmą", - sakė K.Annanas.

"Jeigu to nedarysime, tapsime tų pačių teroristų, kuriuos siekiame pažaboti, verbuotojais", - pridūrė jis.

Vienos dienos konferencija "Kova su terorizmu vardan žmonijos" buvo surengta bendra Norvegijos ministro pirmininko Kjellio Bondeviko (Chelio Bondeviko) ir Nobelio taikos premijos laureato, Holokaustą išgyvenusio rašytojo Elie Wieselio (Elio Vyzelio) iniciatyva.

Konferencijoje dalyvauja 18 valstybių ir vyriausybių vadovai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas), Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis), Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) bei Pakistano prezidentas P.Musharrafas.

Į ją taip pat atvyko Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas. Po rugsėjo 11-osios išpuolių karą terorizmui paskelbusioms Jungtinėms Valstijoms konferencijoje atstovauja Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Richardas Lugaras (Ričardas Lugaras).

Pakistano prezidentas P. Musharrafas savo kalboje sakė, kad po rugsėjo 11-osios terorizmas yra tapatinamas ne tik su "al Qaeda" tinklu ir su juo susijusiomis organizacijomis, bet ir apskritai su islamu.

"Tai yra dirbtina ir pavojinga, - sakė P.Musharrafas. - Vis daugiau musulmonų mano, kad taikiniu yra pasirinktas Islamas kaip religija ir jis yra kritikuojamas".

Po įžanginių kalbų konferencijos dalyviai išgirdo perrugsėjo 11-osios ir kitus teroro išpuolius nukentėjusių žmonių pasakojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.