aA
Jungtinių Valstijų prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) nesugebant susitvarkyti su padėtimi Irake, palanki visuomenės nuomonė apie jį smuko žemiau 50 proc. ribos ir dabar tesiekia 46 proc., - tai pirmasis kartas per visą savaitraščio "Newsweek" atliekamų G.W.Busho vertinimo apklausų istoriją.
George W.Bush
George W.Bush
© EPA-ELTA
Šeštadienį paskelbti apklausos duomenys rodo, kad pritarimas JAV prezidento veiksmams Irake, palyginti su rugsėjo 11-12 dienomis atlikta apklausa, sumažėjo penkiais procentiniais punktais.

47 proc. apklaustųjų nepritarė G.W.Busho veiksmams, kuriais siekiama suvaldyti situaciją Irake - palyginti su ankstesne apklausa, taip manančiųjų padaugėjo penkiais procentiniais punktais.

56 proc. respondentų teigė, kad G.W.Busho administracija pokario Irakui skiria per daug finansinių išlaidų. 31 proc. apklaustųjų manė, kad išleidžiama tiek pinigų, kiek reikia.

Šiuo metu G.W.Bushą palaiko tik 51 proc. apklaustųjų.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad 50 proc. respondentų nenorėtų, jog G.W.Bushas būtų perrinktas antrai kadencijai Baltuosiuose rūmuose.

Prezidento reitingas vertinant kitas jo veiklos sritis - labiausiai, žinoma, ekonomiką - taip pat suprastėjo, teigiama remiantis apklausa.

Kalbant apie ekonomiką, pritariančių G.W.Bushui sumažėjo iki 38 proc., nors prieš tai skelbtoje apklausoje jį rėmė 41 proc. amerikiečių. Nepasitenkinimas prezidento sugebėjimais vadovauti šalies ekonomikai smuktelėjo šešiais procentiniais punktais - iki 57 proc.

Vienintelė sritis, kurioje G.W.Bushas ir toliau stipriai remiamas, - tai antiteroristiniai veiksmai; jiems pritaria 66 proc. respondentų.

Apie 2004 metais įvyksiančius prezidento rinkimus galvojančiam G.W.Bushui šie skaičiai itin nepalankūs, be to, kritikos jam negaili ir būsimieji varžovai -opozicinės Demokratų partijos kandidatai.

Rugsėjo 18-19 dienomis atliktoje apklausoje dalyvavo 1 001 suaugęs JAV gyventojas. Galima duomenų paklaida siekia tris procentinius punktus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.