aA
Sekmadienį Rusijos šiaurinėje sostinėje Sankt Peterburge renkamas miesto gubernatorius. Rinkimų eigą kontroliuoja Rusijos Centrinės ir Federacijos subjektų rinkimų komisijų bei kandidatų atstovai, užsienio stebėtojai.
Šiemet gubernatorius renkamas remiantis atnaujintais miesto įstatymais, kurie buvo suderinti su Rusijos įstatymais ir pernai vasarą priimtu įstatymu dėl rinkimų teisių ir teisės dalyvauti RF piliečių referendume pagrindinių garantijų.

Gubernatoriaus rinkimai bus laikomi įvykusiais tik tuo atveju, jei į juos ateis ne mažiau kaip 20 proc. rinkėjų, kurių Sankt Peterburge iš viso užregistruota 3 mln. 700 tūkstančių.

Balsuoti gali tik nuolatiniai miesto gyventojai.

Antrasis rinkimų ratas bus surengtas tuomet, jei pirmajame niekas iš kandidatų negaus 50 proc. plius 1 balso.

Į miesto gubernatoriaus postą pretenduoja 9 kandidatai: Rusijos prezidento įgaliotoji atstovė Šiaurės Vakarų federalinėje apygardoje Valentina Matvijenko, "Jabloko" frakcijos miesto įstatymų leidžiamajame susirinkime vadovas Michailas Amosovas, šio susirinkimo deputatai Konstantinas Suchenka, Aleksejus Timofejevas ir Vadimas Voitanovskis, tarptautinės visuomeninių susivienijimų sąjungos "Regioninės programos prezidentas, buvęs "Šeremetjevo" generalinis direktorius Sergejus Beliajevas, makaronų fabriko direktorius Viktoras Jefimovas, buvusi miesto gubernatorė Ana Markova, Pulkovo aviacijos kompanijos stiuardas Olegas Titovas.

Dauguma pranašauja, kad rinkimus laimės kandidatė į gubernatorius ir prezidento įgaliotoji atstovė Valentina Matvijenko, kurios stipriausias rinkimų kampanijos ėjimas, jos priešininkų nuomone, buvo parodytas per pagrindinius federalinius televizijos kanalus siužetas.

"Aš nuoširdžiai linkiu jums pergalės rinkimuose, sakė Vladimiras Putinas V.Matvijenko neseniai per susitikimą Kremliuje, kurį daugelis įvertino kaip agitavimą už šią kandidatę.

Būtent po šio siužeto kai kurie miestiečiai apsisprendė balsuoti už V.Matvijenko.

"O kaip gi? Balsuosiu už Matvijenko, juk ją Putinas remia", - sakė pagyvenusi moteris Nevos prospekte.

Pagrindiniais prezidento įgaliotosios atstovės varžovais nurodoma buvusi miesto vicegubernatorė Ana Markova, "Jabloko" frakcijos miesto įstatymų leidžiamajame susirinkime vadovas Michailas Amosovas ir buvęs Šeremetjevo oro uosto generalinis direktorius Sergejus Beliajevas.

Negalutiniai balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienio naktį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.