aA
Ispanijos policija ketvirtadienį sulaikė dar kelis asmenis, įtariamus ryšiais su teroristų tinklu "al Qaeda". Tarp sulaikytųjų yra asmenų, susijusių su arabų televizijos kanalo "Al Jazeera" žurnalistu, kuriam pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo šio tinklo veikloje.
Apie naujus areštus buvo pranešta praėjus dienai po to, kai vienas svarbiausių Ispanijos kovos su terorizmu pareigūnų, teisėjas Baltasaras Garzonas (Baltazaras Garsonas) pateikė oficialius kaltinimus "dėl dalyvavimo teroristinės grupuotės veikloje" "al Qaeda" lyderiui Osamai bin Ladenui, "Al Jazeera" korespondentui Tayseerui Alouni (Taisirui Aluniui) ir dar 33 asmenims. Maždaug pusė jų tebėra laisvėje, o dešimčiai yra pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo rengiant rugsėjo 11-osios išpuolius JAV.

O.bin Ladenas ir dar devyni asmenys kaltinami 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose organizavimu.

Tyrime dalyvaujantis šaltinis pranešė, kad ketvirtadienį buvo suimti penki asmenys, tačiau pabrėžė, jog artimiausiu metu gali būti sulaikyta dar daugiau žmonių.

Jie laikomi areštinėse netoli Granados, Pietų Ispanijoje, kur gyveno šį mėnesį suimtas žurnalistas, bei Valensijoje, rytinėje šalies dalyje.

"Kai kurie suimtieji yra vienaip ar kitaip susiję su Tayseeru Alouni. Tai yra jam artimi žmonės", - sakė šaltinis.

56-erių metų T.Alouni, kuris netrukus po tragiškų rugsėjo 11-osios įvykių ėmė interviu iš O.bin Ladeno, yra kaltinamas teikęs informaciją ir perdavinėjęs pinigus "al Qaeda" operacijas vykdžiusiems kovotojams.

Žurnalistas griežtai atmeta šiuos kaltinimus, o jo advokatas tvirtina, kad jis tapo "Vakarų politikos auka".

Teisėjas B.Garzonas paprastai imasi nagrinėti tarptautinio masto bylas ir persekioja įtariamus nusikaltėlius ne tik Ispanijoje, bet ir už šalies ribų. Anksčiau jis susilaukė tarptautinio dėmesio dėl savo nesėkmingo bandymo nuteisti buvusį Čilės prezidentą Augusto Pinochetą (Augustą Pinočetą).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.