aA
Seimas nepritarė dviejų liberalcentristų siūlymui įstatymu aiškiau reglamentuoti, kad pirmojo arba antrojo laipsnio valstybines pensijas gali gauti ir švietimo bei sveikatos apsaugos darbuotojai.
Pensininkai
Pensininkai
© ELTA
Seimas ketvirtadienį po svarstymo atmetė tai numatančias liberalcentristų Dalios Teišerskytės ir Rimvydo Vaštako inicijuotas Valstybinių pensijų įstatymo pataisas.

Pagal dabar galiojantį Valstybinių pensijų įstatymą, teisę gauti pirmojo arba antrojo laipsnio valstybinę pensiją turi Lietuvos piliečiai, ypač nusipelnę valstybei kuriant bei plėtojant jos valstybingumą, ūkį, kultūrą, mokslą, meną ir sportą.

Pataisos iniciatorių teigimu, galimybė šias pensijas gauti švietimo ir sveikatos apsaugos srityse dirbantiems šalies piliečiams, yra nenumatyta, todėl tai diskriminuoja šių sričių darbuotojus, atliekančius ne mažiau svarbius valstybei darbus.

Tuo tarpu konservatorė Irena Degutienė teigė, kad siūlomos Valstybinių pensijų įstatymo pataisos "nėra būtinos, nes teisę gauti šias pensijas jau yra įtvirtinta".

"Šios pensijos skiriamos visiems Lietuvai nusipelnusiems piliečiams, ypač nusipelniusiems kuriant ir plėtojant šalies ūkį. Ši sąvoka apima ne tik gamybines, bet ir negamybines veiklos sritis, tame tarpe ir sveikatos apsaugą, aplinkos apsaugą, švietimą ir kitas sritis", - sakė I.Degutienė.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Syso teigimu, "sveikatos ir švietimo darbuotojai sudaro bene didžiausią žmonių, kurie gauna pirmojo arba antrojo laipsnio pensijas".

Šiuo metu pirmojo laipsnio valstybinė pensija yra 552 litai, antrojo - 276 litai. Jas gauna apie 3 tūkst. asmenų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.