aA
Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis) pirmadienį pareikalavo 15 mln. eurų žalos atlyginimo iš pagrindinio opozicijos lyderio, kuris apkaltino jį koordinuojant šmeižto kampaniją prieš centro kairės jėgas.
Teismo šaltiniai sakė, jog S.Berlusconi po žodžių karo dėl 1997 metų Serbijos telekomo sutarties, apkartinusio šalies politinių jėgų santykius, pateikė ieškinį dėl šmeižto bloko "Kairės demokratai" vadovui Piero Fassino (Pjerui Fasinui).

P.Fassino praėjusį mėnesį pareiškė, kad S.Berlusconi "už virvučių" tampo žiniasklaidą, skelbiančią, kad jam kartu su Europos Komisijos vadovu Romano Prodi (Romanu Prodžiu) nubyrėdavo milijonai eurų iš verslo sandėrių su autokrato Slobodano Miloševičiaus valdoma Jugoslavija.

S.Berlusconi, kuriam priklauso visa žiniasklaidos imperija, kaltinimų nenuleido negirdomis ir nurodė savo teisininkams imtis veiksmų. Tai yra pirmas kartas, kai jo įnirtingi politiniai ginčai perkeliami į teismo salę.

"Tai nepriimtina, kai daromos prielaidos, kad dabartinis ministras pirmininkas kursto, ar dar blogiau, tiesiogiai dalyvauja šmeižte", - teigiama S.Berlusconi ieškinyje, sakė šaltiniai.

1997 metais, kai tuo metu valstybei priklaususi bendrovė "Telecom Italia" perėmė 29 proc. bendrovės "Telekom Srbija" akcijų, R.Prodi buvo Italijos ministras pirmininkas, o P.Fassino - Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus pavaduotojas.

Italijos bendrovė sumokėjo už dalį akcijų 450 mln. eurų, tačiau po penkerių metų jas pardavė mažiau nei už pusę kainos.

Kai S.Berlusconi prieš dvejus metus atėjo į valdžią, jis nurodė ištirti finansų konsultantų kaltinimus, kad P.Fassino, R.Prodi ir tuometinis užsienio reikalų ministras Lamberto Dini (Lambertas Dinis) už sandėrį gavo beveik 225 mln. eurų.

Visi trys politikai tokius kaltinimus paneigė.

Beveik nėra nė dienos, kad jaunesnio ministro pirmininko redaguojamame laikraštyje "Il Giornale", pirmajame puslapyje, nepasirodytų naujų pranešimų apie sandėrį.

Kai S.Berlusconi pateikė ieškinį, P.Fassino partija paskelbė, kad sieks prisiteisti 15 mln. eurų iš "Il Giornale".

R.Prodi praėjusią savaitę apkaltino Italijos žiniasklaidą pradėjus "itin žiaurią" kampaniją, siekiant jį apdrabstyti purvais, tačiau tai veikiau užslėptas išpuolis prieš S.Berlusconi, kuris kontroliuoja 90 proc. vietos televizijos.

Daugelio analitikų manymu, per kitus visuotinius rinkimus R.Prodi mes iššūkį S.Berlusconi.

Ekonomikos profesorius priminė apie savaitgalį išviešintus sandėrio dėl "Telekom Srbija" finansų dokumentus. Jo teigimu, nauja informacija įrodo, jog jis nėra susijęs su afera.

"Jau artinasi ta diena, kai turės būti atsiprašyta", - žurnalistams sakė besišypsantis R.Prodi.

S.Berlusconi ieškinį dėl šmeižto gremėzdiška Italijos teisingumo sistema gali nagrinėti ilgus mėnesius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.