aA
Tik 35 proc. Latvijos gyventojų pasisakytų už lato pakeitimą euru, 50 proc. tam nepritartų, parodė Latvijos viešosios nuomonės tyrimų bendrovės SKDS rugpjūtį atlikta apklausa. 8,2 proc. apklaustųjų visiškai paremtų lato pakeitimą euru. 27,7 proc. labiau būtų linkę paremti šią permainą, nei jai prieštarauti.
19,4 proc. lato pakeitimui euru prieštarautų, o 30,6 proc. būtų labiau linkę nekeisti lato į eurą nei keisti. 14,6 proc. respondentų neturėjo savo nuomonės.

Piliečių nuomonė dėl Latvijos perėjimo į euro zoną ženkliai priklauso nuo jų nuomonės apie stojimą į Europos Sąjungą (ES). 53 proc. piliečių, kurie balsuotų už stojimą į ES, teigė remią valstybės stojimą ir į euro zoną. Tarp nusistačiusiųjų prieš Latvijos tapimą ES nare lato pakeitimą euru palaiko tik 18 proc.

Euro įvedimą vietoj lato labiau remia vyrai, gyventojai, kurių amžius 18-24 bei 35-44 metai. Už valiutos pakeitimą dažniau pasisakė universiteto išsilavinimą įgiję asmenys, valstybinio sektoriaus darbuotojai bei gyventojai, įsikūrę kaimo teritorijose ir gaunantys per 127 latų (daugiau kaip 683 litus) siekiančias pajamas vienam šeimos nariui.

Tarp prieštaravusiųjų lato pakeitimui į eurą daugiausia buvo 45 metų amžiaus gyventojai, įgiję tik pradinį išsilavinimą, neturintys pilietybės, bedarbiai bei Rygoje įsikūrę latviai.

Apklausa vykdyta rugpjūčio 15 - rugsėjo 2 dienomis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.