aA
NATO afganų pareigūnams turi perduoti Bagramo oro pajėgų bazėje netoli Kabulo esančio kalėjimo kontrolę, šeštadienį pranešė Afganistano gynybos ministerija.
NATO ir Afganistanas susitarė dėl Bagramo kalėjimo perdavimo
© "Panevėžio balsas"

Susitarimą dėl šio kalėjimo, kurį kritikavo žmogaus teisių gynimo grupės, perdavimo šeštadienį pasirašė Afganistano vyriausybė ir NATO Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF), nurodė ministerija.

"Tai svarbus žingsnis afganų nacionalinio suvereniteto plėtimo link", - nurodė ministerija, kuri pridūrė, kad dėl kalėjimo perdavimo datos dar reikia susitarti.

Sulaikytųjų centras Bagrame yra naujas kalėjimas, oficialiai vadinamas Parvano sulaikytųjų centru - pagal provinciją, kurioje yra įsikūręs. Jis buvo atidarytas lapkričio mėnesį, vietoje ankstesnio Bagramo kalėjimo, kuriame buvo laikoma maždaug 650 "priešo kovotojų".

Bagramo kalėjimas nuo 2002 metų gruodžio, kai per savaitę jame mirė du kaliniai, pelnė prastą reputaciją. Tiedu kaliniai, kaip buvo oficialiai teigiama, mirė dėl natūralių priežasčių, bet vėlesnis tyrimas parodė, kad jie buvo mušami, kad jiems buvo neleidžiama miegoti, ir kad jie nuolat buvo surakinti.