aA
Valdininkai tvirtina privalantys laikytis įstatymų ir reikalauja nugriauti esą stebuklingomis galiomis išgarsėjusios Merkinės piramidės kupolą kaip nelegalų statinį. Tačiau kai kurie žmonės, patyrę vietos poveikį, juos kaltina Dievo valios ignoravimu.
Merkinės piramidė
Merkinės piramidė
© "Lietuvos žinios"

Matyt, Lietuvoje nerastume žmogaus, nieko negirdėjusio apie Merkinės piramidę - ji įrašyta ir į turizmo maršrutus. Maldininkus, smalsuolius iš viso krašto į Varėnos rajone esantį Česukų kaimą veda skirtingi tikslai: vieni čia atvyksta dėl sveikatos problemų, kiti prispausti gyvenimo negandų, tretiems - tai vieta, kur pameditavę gali atgauti dvasios harmoniją ir geriau pažinti save bei supantį pasaulį.

Atsirado Dievo valia

Vis didesnio visuomenės dėmesio sulaukianti piramidė ant Merkio upės kranto buvo pastatyta prieš septynerius metus. Neįprasto statinio atsiradimo iniciatorius - Vytauto Didžiojo universitete biologijos studijas baigęs Povilas Žėkas. "Aš tik įgyvendinau man perduotą Dievo valią", - tvirtina Povilas. Jaunas vyras pasakojo, kad jis, būdamas septynerių metų, Merkinės bažnyčioje išgirdo balsą, prisistačiusį Angelu sargu. Vėliau sekė įvairūs patvirtinimai ir jam, ir suaugusiesiems, kad tai, ką sako nežemiška būtybė berniukui, įvyksta iš tikrųjų.

Kai Povilui suėjo 18 metų, buvo perduota žinia, kad šioje vietoje reikės statyti piramidę. "Man buvo perduoti tikslūs matmenys ir nurodytos medžiagos. Be to, buvo pasakyta, kad piramidė - tik pirmas etapas statinio, kuris turės būti čia pastatytas", - teigė Povilas.

Praėjusių metų rudenį virš piramidės pradėjo kilti stiklinis kupolas. Anot Povilo, piramidė - tai statinio širdis, o kupolas - kūnas. Tik kartu jie įgauna maksimalią energetinę galią. Esą žmogus, būdamas meditacinės būsenos ir jausdamas aplink save pulsuojančią erdvę, savyje išgyvena labai stiprų ryšio su Dievu pojūtį.

Nurodė nugriauti

Pagal Povilui esą iš aukščiau perduotą informaciją, virš piramidės turėjo atsirasti 12,5 metro aukščio ir 22 metrų skersmens stiklinis kupolas. Kai jis buvo pradėtas montuoti, Povilo ir jo mamos Onutės sodyboje apsilankė Alytaus apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vyriausioji inspektorė Jūratė Jotautienė ir nustatė, kad kylantis statinys yra nelegalus. Netrukus motiną ir sūnų pasiekė raštas, kuriame buvo reikalaujama nedelsiant sustabdyti sferinio statinio iš aliuminio ir stiklo konstrukcijų statybą, nes Dzūkijos nacionaliniame parke, Merkio kraštovaizdžio draustinyje, Merkio upės apsaugos zonoje tokios statybos draudžiamos.

Kiek vėliau į Česukus buvo nusiųstas dar vienas raštas. Apskrities viršininko pavaduotojas Juozas Šilanskas pasirašė įsakymą, kad savavališkai statomas sferinis statinys turi būti nugriautas per mėnesį. Nurodytas terminas baigėsi pirmąją Kalėdų dieną.

Kupolas - unikalus

"Net ir bažnyčios statybai reikia leidimo. Šiuo atveju nėra nieko - nei projektavimo dokumentų, nei leidimo. Piramidėje būna daug lankytojų. Jeigu stiklo kupolas griūtų, kas tada atsakytų?" - retoriškai klausė J.Šilanskas.

"Mums pasakė, kad stikliniam kupolui statyti leidimo tikrai negautume, nes čia saugoma teritorija ir galioja ypatingi apribojimai, todėl ryžomės statyti be jo", - LŽ neneigė O.Žėkienė. Anot moters, statinys skirtas ne asmeniniam naudojimui ir atsiradęs ne iš noro pasipelnyti. Viskas daroma dėl žmonių, įgyvendinant Dievo planą. Iš lankytojų už galimybę melstis piramidėje neimamas nė litas. Todėl daugeliui kyla natūralus klausimas - iš kur atsirado šimtai tūkstančių litų kupolo statybai? Specialistų teigimu, toks statinys gali kainuoti apie milijoną litų. "Medžiagas užsakė ir už jas sumokėjo žmonės, dėkingi Dievui už savo išgijimą po maldų piramidėje. Kupolas pastatytas dešimties rėmėjų lėšomis, kiek pinigų jie investavo, mes nežinome", - teigė O.Žėkienė.

"Česukų kaime pastatytas sferinis kupolas tikrai saugus, žmonės gali ramiai jame lankytis", - garantavo UAB "Geodomas", atlikusios projektavimo ir statybos darbus, rinkodaros direktorius Olegas Knezys. Kupolo statybai naudotos naujausios aukštosios technologijos, kokių Lietuvoje dar labai mažai. Grūdintas stiklas padengtas ypatinga skaidria plėvele, kuri, jam sutrūkus, neleistų nukristi ant žmonių galvų. Be to, atlikti bandymai garantuoja, kad aliuminio konstrukcijos, laikančios trikampio formos stiklus, yra patvarios. Viso kupolo svoris - apie 40 tonų.

Teritorijų planavimo ir statybos valstybės priežiūros departamento direktorius Raimondas Dargis teigia suprantantis, kad žmonės piramidėje sveiksta, nes tokie dalykai gali vykti stipriai įtikėjus. Tačiau įstatymų pažeidinėti nevalia. "Mes tik reikalaujame to, ką reglamentuoja statybos įstatymas. Galbūt prieš statant reikėjo suburti iniciatyvinę grupę ir siekti Dzūkijos nacionalinio parko apribojimų pakeitimų", - aiškino R.Dargis.

Prieštaringi vertinimai

Merkinės piramidė, kaip ir daugelis stebuklingomis galiomis garsėjančių vietų, vertinama prieštaringai. Skeptikai tikina, kad joje veikianti gydomoji energija - vien fantazijos. Kai kurie dvasininkai ir pasauliečiai tvirtina, kad ligoniai turėtų kreiptis į medikus. Tačiau esama ir tokių, kurie pagijimus bei atsakymus į rūpimus klausimus sieja su piramidės galiomis. "Kad žmonės pasveiko, mes sužinome iš jų pačių, tačiau Dievo darbų neregistruojame", - teigė Povilas.

60 metų vilnietė Liusė Gaidamovič LŽ pasakojo, kad pastaruosius penkerius metus negalėjo gyventi be vaistų. Moterį kamavo gastritas, širdies aritmija, neuralgija, ant kojų venų atsivėrusios žaizdos neužgydavo mėnesiais, jos darbingumas tesiekė vos 30 procentų. Viskas ėmė keistis, kai prieš porą metų pažįstami jai parvežė piramidėje energetiškai "įkrauto" vandens. Moters tvirtinimu, dingo skausmai, grįžo apetitas, išnyko nemiga. "Kasdien gerdama po tris gurkšnius vandens pasveikau, nebevartoju jokių vaistų", - džiaugėsi L.Gaidamovič.

Televizijos laidos "Žodis – ne žvirblis" autorė ir vedėja Aldona Kumpytė sakė į piramidę važiuojanti maisto dvasiai. "Toje vietoje jaučiuosi puikiai," - LŽ tvirtino ji.

Iškilus grėsmei, kad piramidė gali būti nugriauta, sujudo visi joje pabuvusieji. Žmonės ėmė telktis aplink Povilą ir jo motiną, siūlydami savo pagalbą. Dabar užsukusieji į piramidę gali pasirašyti peticiją dėl sakralinės erdvės - Piramidės - Kupolo - Šv. Trejybės kryžių komplekso kaip visuomeninės paskirties rekreacinio objekto išsaugojimo. Jeigu bus pradėta griauti, kai kurie žada ginti piramidę savo kūnais.

Valdininkai rengia teismui ieškinį, kuriame bus prašoma įpareigoti statinio savininkus jį nugriauti arba, šiems nepaklusus, perduoti griovimo funkcijos organizavimą atitinkamai institucijai.

"Jei kupolas bus nugriautas, vis tiek ten važiuosime, nes tai šventa vieta", - LŽ neabejojo L.Gaidamovič.

„Lietuvos žinios“