aA
JAV karinės pajėgos išlaipins desantą Estijos šiaurinėje pakrantėje per karinius mokymus, numatytus šių metų vasaros pradžioje. 500 jūrų pėstininkų desantas birželio 11 dieną išsilaipins iš laivo "Whidbey Island", o po to vyks 10 dienų kariniai mokymai drauge su Estijos gynybos pajėgų žvalgybos batalionu ir sukarinta organizacija "Kaitseliit", rašo penktadienį laikraštis "Eesti Paevaleht".
Estija su JAV surengs didžiausius pagalbos priėmimo esant krizei karinius mokymus
© Reuters/Scanpix

Tai bus didžiausi tokio pobūdžio kariniai mokymai, kurių tikslas - tobulinti užsienio karinės pagalbos priėmimo savo teritorijoje esant krizinėms situacijoms įgūdžius, taip pat sąveiką su sąjungininkais iš užsienio.

Kariniai mokymai vyks trimis etapais. Per pirmąjį bus surengta Baltijos jūros vakarinės dalies išminavimo operacija, po to JAV aprūpinimo laivas iškraus karinius įrenginius Latvijoje ir užbaigs mokymus desantine operacija Estijoje.

Kariniai mokymai glaudžiai susiję su NATO planais užtikrinti Baltijos šalių gynybą, kuriuos parengti po karo Gruzijoje, taip pat Rusijos surengtų karinių mokymų "Vakarai 2009" ir "Ladoga 2009", aktyviai primygtinai prašė Latvija, Lietuva ir Estija.

"Dėl gynybos planų buvo daug triukšmo, bet patikėkite, šie planai yra, ir birželio desantas dar kartą parodys, kad NATO rimtai žiūri į Baltijos šalių teritorijos gynimą", - gynybos ministras Jaakas Aaviksoo sakė "Eesti Paevaleht".

Pasak jo, kariniai mokymai nėra įspėjimas Rusijai. "Tokio masto kariniai mokymai neturi jokių agresijos požymių, todėl aš esu tikras, kad nebus pakenkta mūsų tarpusavio pasitikėjimui ", - sakė gynybos ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.