aA
Ortodoksų Bažnyčių tikintieji šią naktį pradėjo švęsti vieną svarbiausių savo švenčių - Kalėdas. Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kristaus Išganytojo katedroje vadovavo Kalėdų išvakarių pamaldoms, į kurias, nepaisydami stipraus šalčio, susirinko maždaug 4 tūkst. žmonių. Tai buvo pirmosios Kalėdų pamaldos, kurias laikė patriarchas Kirilas, išrinktas į šį aukščiausią dvasininko sostą praėjusių metų sausio pabaigoje.
Ortodoksai švenčia Kalėdas
© AFP/Scanpix

Patriarcho pamaldose dalyvavo Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Prezidentas atvyko į pagrindinę šalies šventovę drauge su žmona pasibaigus pirmajai pamaldų daliai, prieš prasidedant liturgijai.

Dmitrijus ir Svetlana Medvedevai atsistojo dešinėje altoriaus pusėje drauge su bažnyčios dvasininkų vaikais ir buvo iki iškilmingų pamaldų pabaigos.

Pasibaigus pamaldoms prezidento žmona priėmė komuniją, o D.Medvedevas prie altoriaus pasikeitė dovanomis ir sveikinimais su patriarchu Kirilu.

Iš viso iškilmingos pamaldos tą naktį vyko maždaug 800 Maskvos rusų ortodoksų cerkvėse ir maždaug 30 tūkst. rusų ortodoksų šventovių visame pasaulyje - tiek parapijų šiandien turi Maskvos patriarchatas.

Gimusį pasaulio Išganytoją šią naktį taip pat garbino serbų, gruzinų ir kitų tautų ortodoksai, kurie taip pat gyvena pagal Julijaus kalendorių. Vienos svarbiausių pamaldų vyko Betliejuje - bazilikoje, pastatytoje virš Kristaus gimimo olos skliautų.

Remiantis apklausomis, Kalėdas ketina švęsti maždaug du trečdaliai Rusijos gyventojų.

Sveikindamas tikinčiuosius patriarchas Kirilas priminė Kalėdų šventės, kur priartina prie žmonių Dievą, reikšmę ir paragino nepamiršti amžinųjų Dievo tiesų, "kurios tik ir gali perkeisti mūsų gyvenimą".

Rusijoje nuo šio ketvirtadienio iki pat Trijų Karalių (sausio 19 dienos) bus atkalėdis - šventos ir džiaugsmingo dienos, kai žmonės švenčia Išganytojo gimimą.

Daug dienų trunkančio atkalėdžio tradicijų ištakos siekia senosios Bažnyčios praktiką, kai Kalėdos buvo švenčiamos drauge kaip vienas Dievo Apsireiškimo įvykis.

Istorikų nuomone, pati Kalėdų šventimo data yra gana sąlyginė, nes Kristaus laikais Judėjoje galiojo Mėnulio kalendorius, kurį dažnai sunku tiksliai suderinti su metų skaičiavimu pagal Saulę.

Tačiau būtent ši diena švenčiama pagal Bažnyčios tradiciją, kuri tęsiasi jau maždaug du tūkstančius metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.