aA
Lietuvoje gyventi nėra taip blogai, kaip daug kam gali pasirodyti. Tokią nuomonę perša žurnalo „International Living“ kasmet nustatomas gyvenimo kokybės indeksas. Naujausiame sąraše mūsų šalis aplenkė didžiumą pasaulio valstybių, net tokias šalis, kaip Didžioji Britanija ar Airija, kurios suviliojo dešimtis tūkstančių mūsų emigrantų.
Už Lietuvą geriau gyventi tik 21 pasaulio šalyje
© DELFI

Britų dienraštis „The Sun“ stebisi, kad Jungtinę Karalystę, kuri nukrito per penkias vietas į 25-ą, sąraše aplenkė net Lietuva ir Čekija, tik 2004 m. įstojusios į Europos Sąjungą.

Tuo tarpu kai Prancūzijai jau penktus metus iš eilės pavyko užkopti į pačią sąrašo viršūnę, Didžioji Britanija ne vienam asocijuojasi su niūriu klimatu, nemenku nusikalstamumu, aukštomis pragyvenimo kainomis, perpildytais keliais ir tokiais pat perpildytais miestais.

Pasirodo, kad net buvusio sovietų bloko šalys, kenčiančios dėl didelio nedarbo, yra geresnės vietos įsikurti. Ironiška, kad būriai lietuvių ir kitų Rytų bei Centrinės Europos šalių gyventojų užplūdo Jungtinę Karalystę, tikėdamiesi skalsesnės duonos. Tiesa, daugumą esą suviliojo ne britiška gyvenimo kokybė, o galimybė užsidirbti liberalioje ir verslioje ekonomikoje. Prieš pasitaikius progai grįžti į savo šalis jie dažniausiai tiesiog stengiasi užsidirbti kaip įmanoma daugiau.

Žurnalas „International Living“ jau 30 metų vertina gyvenimo kokybę ir pagal nustatytą indeksą išrikiuoja visus pasaulio kraštus. Praėjusių metų pabaigoje 194 šalys buvo vertinamos devyniose kategorijose. Buvo atsižvelgta į pragyvenimo kainas, kultūrą ir laisvalaikį, ekonomiką, aplinką, laisvę, sveikatos apsaugos sistemą, infrastruktūrą, pavojus ir saugumą bei klimatą.

Anot žurnalo, geriausia pasaulyje gyventi Prancūzijoje, Australijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Toliau rikiuojasi Liuksemburgas, Jungtinės Valstijos (finansų krizė jas išstūmė iš ankstesnės trečios vietos), Belgija, Kanada ir Italija. Antrame dešimtuke įrašyti Nyderlandai, Norvegija, Austrija, Lichtenšteinas, Malta, Danija, Ispanija, Suomija, Urugvajus ir Vengrija. Žemiau – Portugalija, Lietuva, Andora, Čekija ir Didžioji Britanija.

Sprendžiant iš šio sąrašo, prasčiausia gyventi Čade, Sudane, Jemene ir Somalyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.