aA
Vilniuje duotas Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pažadas bendradarbiauti tiriant Sausio 13-osios bylą liko neįvykdytas, trečiadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, komentuodamas Baltarusijos prokurorų atsisakymą vykdyti Lietuvos teisinės pagalbos prašymą.
V.Ušackas: A.Lukašenkos pažadas bendradarbiauti Sausio 13-osios byloje neįvykdytas
Aleksandras Lukašenka
© AFP/Scanpix

"Apgailestaujame, kad Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pažadas, duotas Vilniuje vizito metu bendradarbiauti su Lietuva tiriant mūsų tautai ypatingai svarbią Sausio 13 dienos bylą, buvo neįvykdytas", - BNS sakė ministras.

Generalinė prokuratūra antradienį pranešė gavusi Baltarusijos generalinės prokuratūros raštą, kuriuo atsisakoma vykdyti Lietuvos teisinės pagalbos prašymus Sausio 13-osios įvykių byloje. Anot Lietuvos prokurorų, pakartotiniai reikalavimai atlikti baudžiamojo proceso veiksmus su Baltarusijoje esančiais įtariamaisiais generolu Vladimiru Uschopčiku ir Stanislava Juoniene šios valstybės teisėsaugos institucijoms buvo išsiųsti šių metų rudenį.

Baltarusija iki šiol atsisako išduoti Lietuvai generolą Vladimirą Uschopčiką, kuris kaltinamas antivalstybinio 1991 metų sausio 13-osios sąmokslo byloje. 2000-siais jis buvo paskirtas Baltarusijos gynybos ministro pavaduotoju.

"Užsienio reikalų ministerija, bendradarbiaudama su Generaline prokuratūra, dės visas pastangas, kad baudžiamasis persekiojimas būtų tęsiamas. Tikimės, kad Baltarusija teisingumą vertins ne pagal kažkada egzistavusius totalitarinės valstybės įstatymus - valstybės, kuri padarė ypatingai daug žalos, kančių ir aukų patiems Baltarusijos piliečiams, o vadovaudamasi pagarbos žmogaus teisėms, demokratijai ir geros kaimynystės principais", - sakė V.Ušackas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka antradienį pareiškė, kad neigiamas Baltarusijos atsakymas nepakeis Lietuvos teisinio vertinimo, jog tai, kas Lietuvoje įvykdyta 1991-ųjų sausį prieš Lietuvos laisvės gynėjus, yra nusikaltimas, o baudžiamasis persekiojimas bus tęsiamas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

Pasak jo, Baltarusijos generalinė prokuratūra pakartojo savo poziciją, jog šių įtariamųjų veiklą ji vertina pagal tuo metu egzistavusios valstybės - Sovietų Sąjungos - įstatymus, t.y. kaip siekį apsaugoti šios valstybės konstitucinę santvarką ir teritorinį vientisumą, todėl esą negali suteikti teisinės pagalbos.

Be to, remdamiesi Lietuvos ir Baltarusijos teisinės pagalbos sutartimi, Baltarusijos pareigūnai nurodė, jog jų šalies piliečių išdavimas užsienio valstybei ar proceso veiksmų atlikimas su jais kitos šalies teritorijoje negalimas.

Sausio 13-osios įvykių byla buvo baigta ir teismui perduota 1996 metų birželį. Tų pačių metų spalį vykusiame teismo posėdyje nuspręsta nagrinėti tik Lietuvos teisėsaugos žinioje buvusių kaltinamųjų padarytas veikas, o pasislėpusių nuo tyrimo įtariamųjų atžvilgiu surinktą ikiteisminio tyrimo medžiagą atskirti.

Po trejų teisminio nagrinėjimo metų už dalyvavimą antivalstybinių organizacijų veikloje, už kurstymą nužudyti laisvės gynėjus ir dėl kitų nusikaltimų apkaltinamieji nuosprendžiai paskelbti Mykolui Burokevičiui, Juozui Jermalavičiui, Juozui Kuoleliui, Leonui Bartoševičiui, Stanislovui Mickevičiui ir Jaroslavui Prokopovičiui.

Pernai rugsėjį po Vilniuje įvykusio susitikimo su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė nurodė, kad ir Lietuvos prokuratūra turėtų imtis aktyvesnių pastangų, siekdama gauti teisinę pagalbą iš Baltarusijos.

"Ir prezidentas A.Lukašenka, ir prezidentė D.Grybauskaitė konstatavo, kad kol kas trūksta abejų šalių prokuratūrų bendradarbiavimo, nes panašu, kad informacijos Baltarusijos pusei ganėtinai trūksta. Iš Lietuvos prokuratūros pusės reikėtų turbūt aktyvesnių pastangų pateikiant tą informaciją Baltarusijos pusei", - tuomet sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

V.Ušackas Lietuvos prokurorų veiklos nekomentavo. "Aš nenoriu komentuoti, prokuratūra dirba savo darbą", - trečiadienį sakė ministras.

Praėjus beveik metams nuo Lietuvos valstybingumo atkūrimo, 1991 metų sausio 13-osios naktį 14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą įvykdyti perversmą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.