aA
Nuo metų pradžios pasikeitusi pensijų ir kompensacijų pristatymo tvarka, Seimo socialdemokratų nuomone, gali priversti pensininkus tapti bankų ir nusikaltėlių įkaitais.
A.Butkevičius: pensininkai taps bankų ir nusikaltėlių įkaitais
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Socialdemokratų partijos frakcija pastebi, kad siūlė Seimo nariams nekeisti tuo metu galiojusios tvarkos, tačiau balsų dauguma nuspręsta leisti pensijų pristatymo tvarką nustatyti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai.

"Patvirtinta nauja tvarka, kuria remiantis nuo 2010 m. sausio 1 d. ar vėlesnės datos paskirtos pensijos ir kompensacijos pervedamos tik į gavėjų sąskaitas bankuose. Nors ši nuostata netaikoma gavėjams, kurie yra netekę 75-100 procentų darbingumo (I grupės invalidai), tačiau senatvės pensijas gaunantys žmonės iš to naudos neturės. Pensininkai privalės patys vykti į artimiausią banką atsiimti sau priklausančių išmokų. Vyresnio amžiaus žmogui tai sudarys nepatogumų", - įsitikinęs LSDP frakcijos seniūnas A. Butkevičius.

Jo nuomone, žmonės skubinami pasirinkti banką, o bankininkai jau trina rankomis, nes nuo pensijų ir jiems "nubyrės".

"Yra ir dar viena problema. Sunkmečiu pablogėjus kriminogeninei situacijai, gali padaugėti ir pensininkų užpuolimų. Juk atokiose kaimo vietovėse prisišaukti pagalbą sudėtinga, tad pensijų pristatymą į namus galima laikyti savotiška prevencija", - mano A. Butkevičius.

Frakcijos seniūno nuomone, ministro Donato Jankausko pažadai ir "Sodros" valdybos veiksmai prasilenkia, o nukenčia, kaip visuomet, silpniausieji - šiuo atveju pensininkai.

"Priimant įstatymą ministras akcentavo pasirinkimo galimybę. Deja, vienas tik žada pensininkų neskriausti, tačiau nekliudo kitam pensininkus paversti bankų ir nusikaltėlių įkaitais. Socialinių išmokų gavėjai vėl tyliai maustomi", - sako A. Butkevičius.

„Sodra“: Naujoji pensijų ir kompensacijų pristatymo tvarka didelių pasikeitimų nenumato

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktorius, suderinęs su Valstybinio socialinio draudimo fondo taryba, 2009 m. gruodžio 31 d. įsakymu patvirtino Pensijų ir kompensacijų pristatymo tvarkos aprašą. Aprašu sukonkretinamas pensijų ir kompensacijų išmokėjimo būdas ir terminai.

Paskirtų iki 2010 m. sausio 1 d. išmokų pristatymo būdas bei mokėjimo dienos nesikeičia. Pakeitimai aktualūs tik dirbantiems išmokų gavėjams.

Nuo 2010 m. sausio 1 d. ar vėlesnės datos paskirtos išmokos pervedamos į gavėjų sąskaitas kredito įstaigose. Ši nuostata netaikoma gavėjams, kurie yra:

netekę 75-100 procentų darbingumo (I grupės invalidams),

nedirba ir gyvena vietovėse, kuriose nėra kredito įstaigų,

yra sukakę 80 ir daugiau metų, jeigu jie nedirba arba dirba, tačiau jiems mokamos išmokos dydis nepriklauso nuo draudžiamųjų pajamų turėjimo ar darbo savarankiškai.

Dirbantiems gavėjams išmokos, kurių dydis priklauso nuo draudžiamųjų pajamų turėjimo ar darbo savarankiškai, nepriklausomai nuo jų skyrimo datos, bus pervedamos tik į gavėjų sąskaitas kredito įstaigose kiekvieno mėnesio 28 dieną. Todėl dirbantys išmokų gavėjai, kurie iki 2010 m. sausio 1 d. išmokas gaudavo ne kredito įstaigoje, turi iki 2010 m. sausio 26 d. savo sąskaitos rekvizitus pranešti „Sodros“ teritoriniam skyriui, mokančiam jiems išmokas.

Išmokos į gavėjų sąskaitas, išskyrus dirbančius gavėjus, pervedamos kiekvieno mėnesio 10 – 12 dienomis.

Pensijos ar kompensacijos, paskirtos iki 2009 m. gruodžio 31 d., gavėjams pristatomos į namus kiekvieną mėnesį nuo 10 iki 26 mėnesio dienos, o išmokos, pirmą kartą paskirtos nuo 2010 m. sausio 1 d. ar vėlesnės datos į namus pristatomos nuo 16 iki 28 mėnesio dienos pagal pristatančios įmonės ir „Sodros“ Teritorinio skyrius patvirtintą grafiką.

Jei mokėjimo diena sutampa su poilsio diena – šeštadieniu, išmokos gavėjams pristatomos į namus arba pervedamos į sąskaitą penktadienį, jei mokėjimo diena sutampa su sekmadieniu, išmokos gavėjus pasieks pirmadienį. Kai mokėjimo diena sutampa su oficialios šventės diena, išmokos gavėjams pristatomos arba pervedamos į sąskaitas prieš tos šventės dieną einančią darbo dieną.

Šį mėnesį „Sodra“ pensijas ir kitas išmokas pradės mokėti sausio 11 d.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.