aA
Kelioms dešimtis Radviliškio rajono šeimų savivaldybė su ugniagesiais padovanojo dūmų detektorius, praneša LTV „Panorama“.Tikimasi, kad šie įrenginiai padės išvengti skaudžių nelaimių, kai gaisrų metu uždūsta žmonės.
Radviliškiečiams dovanojo dūmų detektorius
© Corbis

Keturis vaikus viena auginanti Laima Bartkevičienė iš Voskonių kaimo sako apie dūmų detektorius girdėjusi, tačiau įsigyti keliasdešimt litų kainuojančio įrenginio nepajėgianti.

„Gal bus naudingas. Viskas naudinga, kas naujovės. [Įrengėme] vaikų kambaryje, kad vaikams saugiausia būtų“, – sako L. Bartkevičienė.

Dūmų detektorių maitina įprastas elementas, kurį keisti reikia tik kas dvejus metus. Prietaiso nereikia nei įjungti, nei išjungti, jis automatiškai reaguoja į dūmus.

Šiemet Radviliškio savivaldybė nupirko 26 dūmų detektorius. Jie bus išdalyti rajono socialiai remtinoms šeimoms. Nei prietaisai, nei jų įrengimas gyventojams nekainuoja.

„Didžiausia nauda, jeigu jis išgelbės gyvybę. Tam jis yra ir skirtas, kad žmogų pažadintų iš miego ir jis galėtų evakuotis. Žmonės daugiausiai miršta nuo dūmų, nes pirmiausia būna uždūminta patalpa, jis apsvaigsta, miršta, o tiktai paskui būna terminis poveikis“, – sako Virginijus Ivoška, Radviliškio PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas.

Radviliškio savivaldybė ir ugniagesiai dūmų detektorius dalija jau trejus metus. Per tą laiką prietaisus gavo 80 šeimų.

www.lrt.lt