aA
Artėjančios Kalėdos panevėžiečius paskatino pasirūpinti vargstančiaisiais. Vakar mieste vyko maisto dalinimo akcija „Karštas dubenėlis“. Panevėžio kolegijos medicinos ir socialinių mokslų studentai bei dėstytojai nepasiturintiems miestiečiams Laisvės aikštėje ir Parko gatvėje išdalino apie 130 dubenėlių karštos agurkinės.
Skurstantiesiems – gerumo akcija
© "Sekundė"

Spaudžiant dešimties laipsnių šaltukui panevėžiečiai sriubos skubėjo atsiimti nešini stiklainiais. Vieni valgė čia pat gatvėje, kiti ėjo į namus. Benamis Algis tvirtino, kad apie rengiamą akciją sužinojo perskaitęs skelbimą ant šiukšlių konteinerių, kuriuose ieškojo maisto. Vyras džiūgavo gavęs progą pasistiprinti ir sušilti.

„Visi konteineriai buvo nukabinėti skelbimais, kad būsime vaišinami sriuba. Man ji labai patiko, tuo labiau kad taip šalta. Šiltas maistas tokiu laiku yra būtinas. Miegu po balkonu, todėl galiu pasakyti, kad tokia akcijos mus gelbsti. Būtų šaunu, kad, kol šalta, dažniau kas nors tokiu maistu pavaišintų. Įdomu, ar dar vieną porciją sriubos gausiu?“ – domėjosi benamis.

Gyrė sriubą

Galimybė spaudžiant šaltukui paragauti karštos sriubos kai kuriems miestiečiams buvo netikėta ir jie Laisvės aikštėje mielai naudojosi studenčių pasiūlymu užkąsti ir sušilti.

„Tikra agurkinė – man labai svarbu, kad maistas būtų sveikas. Ėjau pro šalį ir pamaniau, kodėl neužsukti ir nepaskanauti“, – patiekalą gyrė panevėžietis Vitalijus Belinskas.

Sriubą ir arbatą pilstančios Panevėžio kolegijos studentės pasakojo, kad daugiausia sugaišo rinkdamos produktus, o sriubą išvirti nebuvo sunku.

„Mes rūpinomės produktais, sriubą paruošti padėjo prie Panevėžio kolegijos esančios valgyklos virėjos. Geras oras ir visai nešalta“, – tikino studentė Gina Zuikinaitė.

Bando atkreipti dėmesį

„Pagrindinis akcijos tikslas – ne vaišinti sriuba, o bandyti atkreipti dėmesį į tuos, kurie maisto ieško konteineriuose ir neturi būsto. Su studentais daug kalbame apie šią socialinę grupę ir norėjosi jiems padėti“, – „Sekundei“ paaiškino Panevėžio kolegijos Socialinio darbo katedros lektorė Aušra Maskaliavienė.

Garuojanti sriuba Laisvės aikštėje labiau domino iš mokyklos einančius moksleivius nei skurstančius panevėžiečius.

A.Maskaliavienė teigė, kad skurstantiems žmonėms miesto centras nėra toks patrauklus, nes alkstantieji vengia viešumo.

Didžiausio populiarumo karštos maisto dalybos sulaukė Parko gatvės parke. Per 20 akcijos minučių sriuba buvo pavaišinta 17 panevėžiečių.

„Pavalgyti atėjo tie, kurių labiausiai laukėme – benamiai arba nepasiturintys žmonės. Stovėsime ir dalinsime sriubą tol, kol jos turėsime, bet gali būti, kad ilgai to daryti neteks, nes patiekalas populiarus – laukiame atvežant papildomų porcijų“, – pasakojo akcijos Parko gatvėje dalyvė Tatjana.

Maistą dalijantys studentai šaltyje buvo pasiryžę praleisti tris valandas.

„Sekundė“