aA
Apytikslis laikas, kai baltaodžiai nebebus amerikiečių dauguma, buvo pavėlintas aštuoneriais metais (iki 2050 m.), kadangi recesija ir griežtesnė imigracijos politika sumažino į JAV atvykstančių užsieniečių srautą, praneša „Associated Press“.
Vokietijoje juodaodžiui ir baltaodei gimė skirtingų odos spalvų dvynukai.
Vokietijoje juodaodžiui ir baltaodei gimė skirtingų odos spalvų dvynukai.
© Reuters/Scanpix

Trečiadienį JAV gyventojų surašymo biuro paskelbti skaičiai atnaujino praėjusių metų prognozes, kad baltaodžiai amerikiečių vaikai taps gyventojų mažuma 2023 m., o visa baltaodžių populiacija nebesudarys gyventojų daugumos nuo 2042 m.

Ankstesnių skaičiavimų metu nebuvo atsižvelgta į tai, kad sumažėjo į JAV atvykstančių žmonių skaičius dėl ekonominės krizės ir imigracijos politikos, kuri buvo sugriežtinta po 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro aktų.

2050 m. yra viena iš keturių išleistų prognozių, kurios pagrįstos gimimų ir mirčių skaičium bei scenarijumi, pagal kurį imigracija tęsiasi šiuo metu sulėtėjusiu tempu, kai kasmet į JAV atvyksta milijonas naujų užsieniečių. Demografijos specialistų teigimu, kol kas šis scenarijus suteikia geriausią galimybę pažvelgti į ateities demografinius pasikeitimus, pagrįstus šiandienos sąlygomis, palyginus su kitais modeliais, kuriuose įvertintas didesnis imigracijos rodiklis.

Šiandien Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvena 308 milijonai žmonių, du trečdaliai jų yra ne Lotynų Amerikos kilmės baltaodžiai.

Pagal naująją prognozę, iki 2050 m. bendras gyventojų skaičius turėtų pasiekti 399 milijonus, o baltaodžiai sudarys 49,9 proc. populiacijos.

Juodaodžiai sudarys 12,2 proc. gyventojų – šis rodiklis beveik nepakis nuo dabartinio. 2050 m. lotynų amerikiečių skaičius nuo šiuo metu esamų 15 proc. pakils iki 28 proc.

Manoma, kad azijiečių skaičius padidės nuo 4,4 proc. iki 6 proc.

Prognozuojama, kad gyventojų mažumos vaikai taps dauguma taip pat maždaug 8 metais vėliau – ne 2023 m., o 2031 m.

Manoma, kad iki 2050 m. vyresnių nei 85-erių metų žmonių populiacija padidės daugiau nei tris kartus ir pasieks 18,6 milijono.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.