aA
Valdžia nepraleidžia progos pasigirti, kad sumažino biurokratų skaičių. Tačiau diržų veržimasis negalioja išskirtinei valstybės tarnautojų kategorijai - politinio pasitikėjimo pareigūnams, į darbą priimamiems be konkurso. Jų armija ne tik nesumažėjo, bet ir išsipūtė.
Auga politinio pasitikėjimo tarnautojų kariauna
© "Lietuvos žinios"

Gelbėdami verslą nuo krizės, privačių įmonių vadovai šiemet buvo priversti atleisti tūkstančius darbuotojų. Per tris pirmuosius šių metų ketvirčius buvo užregistruota 222,3 tūkst. bedarbių, arba 10,3 proc. visų darbingo amžiaus krašto gyventojų. Taupymo idėjas skelbianti valdžia taip pat ėmėsi etatų valstybės institucijose mažinimo. Tačiau nukentėjo ne visos tarnautojų kategorijos. Politinio pasitikėjimo pareigūnai užgriuvusio sunkmečio nepajuto. Šie valstybės tarnautojai, kuriems įdarbinti konkursas neskelbiamas, buvo neliečiami.

Auga politinio pasitikėjimo tarnautojų kariauna
© "Lietuvos žinios"

Supykdė parlamentarus

Valstybės tarnautojų registro duomenimis, lapkričio pradžioje įvairiose institucijose dirbo 759 politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Vien per spalį jų padaugėjo 5, per metus - 110 pareigybių. Neseniai biudžeto lėšų panaudojimo analizę atlikęs Seimo Audito komitetas davė pylos ministerijoms, nes per šiuos metus kaip priemokos politinio pasitikėjimo pareigūnams buvo išmokėta pusė milijono litų. Be to, Audito komitetui ir Seimo valdybai pasirodė keista, kad veržtis diržų neketinama ir kitąmet. 2010 metų biudžete numatyta, kad politinio pasitikėjimo tarnautojų atlyginimų fondas didės dešimtadaliu.

Skaičių išaugino pertvarka

Valstybės tarnybos departamentas (VTD) LŽ informavo, kad Vyriausybės žinioje esančiose įstaigose, taip pat Ministro pirmininko tarnyboje per šiuos metus įsteigtos 57 naujos politinio pasitikėjimo pareigūnų pareigybės. Didžiausias kilimas fiksuotas ministerijose. Anot departamento, panaikinus ministerijų sekretorių pareigybes, vietoje jų buvo įsteigtos 24 politinio pasitikėjimo pareigūnų pareigybės. Tačiau tuo neapsiribota - ministerijose įdarbinta ir daugiau šios kategorijos tarnautojų.

VTD duomenimis, iš viso ministerijų politinio pasitikėjimo tarnautojų padaugėjo 44 pareigybėmis. Jų būrys pagausėjo ir Ministro pirmininko tarnyboje. VTD aiškina, esą augimas fiksuotas todėl, kad vykdant pertvarką, iki tol karjeros tarnautojais buvę Vyriausybės kancleris, jo pavaduotojai bei departamentų direktoriai tapo politinio pasitikėjimo pareigūnais. Per metus Ministro pirmininko tarnyboje šios kategorijos valdininkų skaičius padidėjo 13 pareigybių. Šiemet Seime papildomai atsirado 53 politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Šis reiškinys aiškinamas tuo, kad praėjusių metų pabaigoje darbą pradėję parlamentarai pernai nespėjo priimti eiti pareigų visų patarėjų.

Teigia, kad taupo

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis LŽ tvirtino, esą šios kategorijos valdininkų skaičius padidėjo ne todėl, kad į tarnybą priimta daugiau žmonių.

"Nereikėtų pamiršti, kad nusprendus naikinti ministerijų sekretorių pareigybes, juos pakeitė viceministrai, kurie yra politinio pasitikėjimo pareigūnai", - sakė kancleris. D.Matulionis atkreipė dėmesį, kad nuo šių metų pradžios dėl etatų mažinimo Vyriausybės žinioje esančiose institucijose valstybės tarnybą paliko apie 2 tūkst. žmonių, taip pat buvo panaikinta 5 tūkst. neužimtų etatų.

"Ar yra skirtumas, kad vienos kategorijos tarnautojų padaugėjo, kai oficialūs skaičiai rodo bendrą mažėjimą", - aiškino jis. Kancleris teigė buvęs nustebintas Seimo Audito komiteto išvados, kurioje pateikti skaičiai esą ištraukti iš konteksto. "Ten atkreipiamas dėmesys, kad politinio pasitikėjimo tarnautojų padaugėjo, kaip ir jiems skirtų biudžeto lėšų. Šiemet darbo užmokesčio fondas bendrai ministerijų tarnautojams sumažėjo 11,6 proc., kitąmet planuojamas panašus mažėjimas. Tai - oficialūs skaičiai. Svarbiausia, kad iš tikrųjų taupoma. Drįstu pasakyti, kad Audito komiteto išvadose yra šiek tiek politikavimo", - dėstė D.Matulionis.

Teko priimti darbuotojų

Per pastaruosius dešimt mėnesių 139 pareigybėmis padaugėjo statutinių valstybės tarnautojų. VTD informavo, kad, pavyzdžiui, Viešojo saugumo tarnybai teko priimti žmonių, nes iš krašto apsaugos sistemos institucijų ši tarnyba perėmė prievolę saugoti geležinkelio tiltą per Nemuną bei Lietuvos naftos produktų agentūros Subačiaus kuro bazę. Kalėjimų departamentas per šiuos metus priėmė tarnautojus į 7 laisvas pareigybes.

„Lietuvos žinios“