aA
Sekmadienį Izraelio prezidentas aplankė Kroatijos koncentracijos stovyklą, dar vadinamą "Balkanų Aušvicu", ir pagerbė dešimčių tūkstančių žmonių, kuriuos čia sunaikino naciams prijautęs ustašių režimas, atminimą.
Kraupi pravardė - "Balkanų Aušvicas" - Jasenovačui prigijo dėl žiauraus elgesio su į ją patekusiais žmonėmis, taip pat dėl 1941-1945 metais čia vykusių žudynių, per kurias buvo masiškai naikinami žydai, serbai, čigonai bei antifašistinių pažiūrų kroatai.

"Aplankyti šią vietą buvo pirmoji mano pareiga. Visų kartų, dabartinių ir būsimųjų, istorinė užduotis yra išmokti šios vietos įvykių pamokas", - už 100 km į rytus nuo Zagrebo esančiame Jasenovače kalbėjo Izraelio prezidentas Moshe Katsavas (Mošė Kacavas).

M.Katsavas - pirmasis Izraelio prezidentas, apsilankęs buvusios Jugoslavijos respublikoje, kuri 1991 metais tapo nepriklausoma. Abiejų šalių santykiai, kuriuos labiausiai temdė nacistinė Kroatijos praeitis, buvo įtempti iki pat 2000 metų, kai valdžioje buvusius nacionalistus pakeitė reformų šalininkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.