aA
Šeštadienį prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neleis "teroristams" naudotis Afrika kaip baze, iš kurios jie galėtų grasinti visam pasauliui.
G.W.Bush
G.W.Bush
© EPA-ELTA
Vizitus penkiose Afrikos valstybėse baigiantis G.W.Bushas šiuo metu lankosi Nigerijoje, kur sostinėje Abudžoje pasakytoje kalboje dar sykį pakartojo, jog Liberijoje tvarkos nesugebantis įvesti prezidentas Charlesas Tayloras (Čarlzas Teiloras) privalo atsistatydinti ir išvykti iš šios Vakarų Afrikos šalies, idant joje nekiltų kruvinos žudynės.

Šeštadienį Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pareiškė, kad Jungtinės Valstijos Liberijoje bus "aktyvios", tačiau sakė dar nenusprendęs, ar tai reikš, jog į šią karo draskomą Vakarų Afrikos šalį bus pasiųstos amerikiečių pajėgos.

Vizitus penkiose Afrikos valstybėse baigiantis G.W.Bushas teigė kol kas nežinantis, ar ateinančią savaitę nuspręs į Liberiją pasiųsti JAV karius.

Nigerijos sostinėje Abudžoje žurnalistams pasiteiravus, ar tai gali paaiškėti kitą savaitę, nes pirmadienį Baltuosiuose rūmuose jis susitiks su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu (Kofiu Ananu), G.W.Bushas atsakė: "Nesu tikras".

Aštuoniolikos valandų vizito į Nigeriją atvykęs G.W.Bushas reikalavo Liberijos prezidentą Charlesą Taylorą (Čarlzą Teilorą) atsistatydinti ir sudaryti sąlygas atkurti taiką.

Tačiau Ch.Tayloras teigia pasitrauksiąs ir pasinaudos iš Nigerijos prezidento Oluseguno Obasanjo (Oluseguno Obasandžo) gautu politinio prieglobsčio pasiūlymu tik po to, kai į šalį atvyks pakankamais skaičius taikdarių, kurie sustabdys suirutę.

Kaip ir daugelis Afrikos šalių vadovų, O.Obasanjo reikalauja, kad prie Liberijoje dislokuotų taikdarių pajėgų, kurias daugiausiai sudaro afrikiečiai, prisijungtų JAV ir padėtų numalšinti keturiolika metų trunkantį konfliktą.

G.W.Bushas tikina paremsiąs mėginimus sutvirtinti trapias paliaubas ir užbaigti Liberiją draskantį pilietinį karą, bet dėl tolesnio JAV vaidmens apsispręs tik gavęs JAV karo ekspertų ataskaitas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.