aA
Ginkluota policija, kai kurie pareigūnai su kaukėmis penktadienį atliko kratą Maskvoje esančiame "Yukos" biure ir peržiurėjo turtingiausio Rusijos žmogaus vadovaujamos kompanijos archyvus ieškodama kompanijos "Apatit" dokumentų. Bendrovės advokatas teigė, kad kompanijos dokumentaciją peržiūrėjo apie 20 pareigūnų.
Seifas
Seifas
"Jie ilgai nerodė kratos orderio", - Reuters naujienų agentūrai sakė Albertas Makyrtyčevas. "Kai kurie pareigūnai buvo su kaukėmis, kiti buvo ginkluoti automatais, o dar kiti buvo apsirengę civiliais drabužiais".

Pasak A. Makyrtyčevo, kompanija neslepia jokių dokumentų ir vadino tokius policijos veiksmus neteisėtais. Aukšto rango bendrovės teisininkas teigė, kad krata gali neigiamai paveikti bendrovės interesus.

Daugelis tokius valdžios veiksmus laiko politiškai motyvuotomis priemonėmis, nukreiptomis prieš kompanijos vadovą Michailą Chodorkovskį, ir baiminasi nesutarimų tarp verslo atstovų ir Kremliaus.

Turtingiausias Rusijos žmogus M. Chodorkovskis parėmė opozicines liberalų partijas, kurios nerems Vladimiro Putino, o iškels savo kandidatus artėjančiuose prezidento ir parlamento rinkimuose.

Tuo tarpu M. Chodorkovskis penktadienį išvyko į Jungtines Valstijas, kur dalyvaus verslo elito konferencijoje San Valyje, Aidaho valstijoje. Konferencijoje taip pat dalyvaus "Microsoft" įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas) ir Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas).

M.Chodorkovskio kompanija "Jukos", kuri yra antroji pagal dydį Rusijos naftos gamintoja, pranešė, kad į Maskvą jis grįš kitos savaitės pradžioje, tačiau tiksliai nenurodė, kurią dieną.

M.Chodorkovskis, palaiko glaudžius santykius su JAV politikos ir verslo elitu.

Stambiausių pramoninkų laiške prezidentui Vladimirui Putinui, perskaitytame Kremliuje parlamento nariams, regionų bei partijų vadovams, buvo reikalaujama artėjant rinkimams palikti stambųjį verslą ramybėje.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę sulaikė tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" (naftos kompanijos "Jukos" finansų centro) direktorių tarybos pirmininką Platoną Lebedevą, stambų kompanijos akcininką ir artimą "Jukos" vadovo Michailo Chodorkovskio verslo partnerį. Jis įtariamas 1994 metais pasisavinęs chemijos įmonės "Apatit" valstybei priklausantį 20 proc. akcijų paketą už 283 mln. 142 tūkst. dolerių.

NTV televizijai ketvirtadienį M. Chodorkovskis teigė, kad teisiniai veiksmai neturės jokios įtakos "Yukos" susijungimui su mažesne kompanija "Sibneft", kuris sukurs didžiausią naftos kompaniją Rusijoje.

Vyriausybės ministras ketvirtadienį patikino, kad neketinama peržiūrėti 1990 metų privatizavimo sutarčių, kuomet daugelis magnatų ar kitaip vadinamų oligarchų susikrovė savo turtus. Ministras mėgino išsklaidyti nuomones, kad nesantaika kilo dėl neoficialaus susitarimo, kuriuo remiantis, prezidentas V. Putinas sutiko netirti magnatų pirkimų, jei jie nesikiš į politikos reikalus.

Dėl įvykių, susijusių su "Jukos" akcininko sulaikymu ir netikėtai teisėsaugos institucijų surengtu naftos kompanijų patikrinimu, sunerimo Rusijos verslo sluoksniai ir krito kainos Rusijos akcijų rinkoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.