aA
Prieš kelias dienas Radviliškio apylinkės seniūnija gavo gyventojų pranešimą: niokojamas Šniūraičių kaimo senkapis. Iškart ten nuvažiavęs seniūnas Saulius Švedarauskas sakė pataikęs į patį savivalės įkarštį: žvyras buvo kasamas iš senkapio ir kraunamas į mašiną. Anot seniūno, tik pagrasinus tuoj pat užblokuoti išvažiavimą, darbų iniciatorius liovėsi.
Netrukus įvykiu susidomėjo rajono ir apskrities pareigūnai. Atvykęs Kultūros vertybių apsaugos departamento Šiaulių teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Zenonas Stundžia tokio niokojimo atvejį pavadino kurioziniu ir neįtikėtinu.

Senkapio šlaite žiojėjo dvi didelės šviežiai išraustos duobės. Matyti, kad iš jų išvežtas žvyras. Priešais - dar viena, tik jau juodžemio atodanga. Visur mėtėsi žmonių kaulai ir jų likučiai.

Šeimininkauta išnuomotoje žemėje

Tokio šiurpinančio, bet tikro vaizdo autorius - radviliškietis Raimantas Stulgys, turintis statybų verslo liudijimą. Jis su rajono žemėtvarkininkais birželį pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartį - iki šiemečio lapkričio išsinuomojo trijų hektarų plotą Šniūraičių kaime.

"Man išnuomojo kapinaites, o aš to visai nežinojau. Aiškino, kad šalia yra senkapis, kad jis saugomas, bet ne čia", - tikino jis.

Pasak nuomininko, jis ketinęs išlyginti netoliese esančią akmenų krūvą ir visą kalvelę apsodinti dekoratyviniais, pardavimui skirtais augalais. Kad tai archeologinio paminklo vieta ir joje tegalįs šienauti, ganyti smulkius galvijus, girdįs pirmą kartą.

Tiesa, jam sunku buvo paaiškinti, kodėl skaitydamas "prašoko" pasirašytos sutarties punktus, kurie ir nurodo tenykštę kultūros vertybių teritoriją bei specialiąsias jos naudojimo sąlygas.

Žadamas baudų lietus R. Stulgiui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Įvykis tiriamas. Tai savo ruožtu daro Policijos komisariatas, Aplinkos apsaugos departamento rajono agentūra, Kultūros vertybių apsaugos departamento Šiaulių teritorinis padalinys. Jų atstovai dar neprognozavo išvadų, tačiau neneigė, kad, įrodžius kaltę, galimos solidžios baudos.

Bet dėl žalos istorijai neabejojama. "Jos paminklų nebeįmanoma atstatyti. Tik sutvarkyti, suteikti jiems tam tikrą formą. Taip teks padaryti ir su šiuo objektu, bet jis nebebus toks, koks buvo", įsitikinęs Zenonas Stundžia.

Šniūraičių kapinynas yra šalia senovės gyvenvietės bei senkapių. Specialistų nuomone, vieta gali būti išlikusi iš XVI ar net ankstesnių amžių. Tai grindžiama prieš keliolika metų atliktais tyrinėjimais ir tuometiniais radiniais.

"Šiaulių kraštas"