aA
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siekia padėti prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms sugrįžti į darbo rinką. Kaip pranešė SADM, ministerijos specialistai parengė Prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukų psichologinės reabilitacijos, profesinio orientavimo ir užimtumo programą 2003-2004 metams.
Ją įgyvendinant, planuojamas glaudus bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis, teikiančiomis socialinę paramą prekybos žmonėmis aukoms.

Šios programos tikslai - sukurti sąlygas prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms sugrįžti į darbo rinką, didinti šių žmonių motyvaciją dirbti, suteikti bei tobulinti profesinius bei bendruosius gebėjimus.

Programą numatoma vykdyti Alytaus, Klaipėdos, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus savivaldybių teritorijose, o jos įgyvendinimui 2003 ir 2004 metais yra skiriama po 15 tūkst. litų iš valstybės biudžeto.

Iš šių lėšų planuojama apmokyti 12 darbo rinkos mokymo tarnybų konsultantų darbui programoje nurodytose savivaldybėse bei teikti prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms konsultavimo bei profesinio mokymo paslaugas.

Programa bus vykdoma dviem etapais. Šiemet teritorinių tarnybų konsultantai ir psichologai bus parengti darbui su prekybos moterimis ir prostitucijos aukomis, jiems bus suteiktos žinios, kad jie galėtų įvertinti šios tikslinės grupės specifinius poreikius, atpažinti ir vertinti atitinkamus problemos aspektus ir taikyti tinkamus sprendimo būdus.

Kitąmet bus organizuotas seminaras konsultantams bandomajam programos įgyvendinimui apibendrinti, pasidalinti patirtimi, ją įdiegiant kituose regionuose; aktyviai dirbama su prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukomis ir skatinama šios tikslinės grupės asmenų motyvacija reintegruotis į darbo rinką.

Policijos tarnybų duomenimis, šiemet iki birželio Lietuvoje iškeltos 8 baudžiamosios bylos, susijusius su prekyba žmonėmis, sulaikyta 19 asmenų, nuo prekiautojų žmonėmis veiksmų nukentėjo 18 moterų.

1999-2002 metais buvo iškeltos 42 bylos, dėl prekybos žmonėmis įtariamaisiais ir kaltinamaisiais patraukti 62 asmenys, nukentėjusiomis pripažintos 53 moterys, dauguma jų - iki 25 metų amžiaus. Į teismą buvo perduota 10 bylų, nuteisti 8 asmenys.

Tarptautinių ekspertų teigimu, Lietuva yra prekybos žmonėmis eksporto, tranzito ir importo šalis. Moterys dažniausiai parduodamos ar vežamos į Vokietiją, Ispaniją, Nyderlandus, Daniją, Švediją, Norvegiją, Graikiją, Izraelį, Jungtinius Arabų Emyratus, Prancūziją ir Austriją.

Į Lietuvos didžiuosius miestus atvežamos arba toliau į Vakarų Europą siunčiamos moterys iš Ukrainos, Rusijos Kaliningrado srities, Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos rajonų.

Šiemet JAV valstybės departamentas antrus metus iš eilės metinėje ataskaitoje teigiamai įvertino Lietuvos pastangas kovojant su prekyba žmonėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.