aA
Jeigu Europos Sąjunga (ES) neužstos Latvijoje esančios mokymo rusų kalba sistemos, visuomeninių organizacijų koordinacinis komitetas, sudaręs rusiškų mokyklų gynimo štabą, paragins savo šalininkus per rugsėjo 20 dieną įvyksiantį referendumą balsuoti prieš Latvijos stojimą į ES.
Mokinys
Mokinys
Tai antradienį pareiškė tarybos atstovai.

Taryba mano, jog didžioji Latvijos gyventojų kitataučių dalis neturi politinių teisių, valdžia ignoruoja rusų kalbininkų nuomonę ir pažeidžia pagrindinį demokratijos principą - visų lygias teises, tuo tarpu ES nepateikia to atitinkamo įvertinimo.

Apie rusiškų mokyklų gynėjų reikalavimus pranešta Europos Komisijos delegacijos atstovybei ir Latvijos švietimo ir mokslo ministrui Karliui Sadurskiui.

Svarbiausi rusiškų mokyklų gynėjų reikalavimai - įtraukti į švietimo įstatymą nuostatą, kad mokymo kalbą pasirenka vidurinės ar profesinės mokyklos, atsižvelgdamos į tėvų bei moksleivių norą, kad vidurinėje mokykloje latvių kalba būtų dėstomi ne mažiausiai penki dalykai, bet tik latvių kalba ir literatūra, Latvijos istorija ir geografija.

Jie tai pat reikalauja atšaukti įstatymo nuostatą, kad nuo 2007 metų visi valstybiniai abitūros egzaminai vidurinėje mokykloje bus laikomi latvių kalba, ir nori, kad egzaminai būtų laikomi ta kalba, kuria buvo dėstomas dalykas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.