aA
Pasivažinėjimas be bilieto troleibusu nepilnametei kaunietei baigėsi sulaikymu policijos nuovadoje, kur įrengtoje vienutėje mergina buvo uždaryta iki darbo dienos pabaigos. Pareigūnai tvirtina buvę priversti imtis tokių veiksmų.
Troleibusas
Troleibusas
© DELFI
Kauno miesto apylinkės teismui jau išsiuntė bylą, iškeltą ne tik dėl važiavimo be bilieto, bet ir policijos reikalavimų nevykdymo.

Sesutė grįžo viena

Pasak merginos mamos Aldonos Dzidolikienės, praėjusį penktadienį 17-metė Santa kartu su 11 metų jaunėle sesute iš Jūrėje esančio sodo išvažiavo į Kauną. Mergaitės planavo užsukti į namus Šiaurės prospekte ir po kelių valandų grįžti į sodą, kur jų laukė mama.

“Vyresniajai atidaviau nuolatinius bilietus važiuoti traukiniu ir autobusu. Laukiau jų grįžtančių apie 14 val., tačiau praėjus porai valandų dukrų dar nebuvo”, - pasakojo A.Dzidolikienė.

Pavakare parvažiavo susijaudinusi jauniausioji dukra ir motinai pranešė pribloškiančią naujieną - Santa sulaikyta policijoje. Daugiau mergaitė negalėjo nieko pasakyti. Ji perdavė telefonu į namus paskambinusio pareigūno žodžius, jog mama turi atvykti į nuovadą pasiimti dukters. Antraip merginos niekas neišleis. Išsiaiškinti, kas įvyko, moteris neturėjo galimybių, nes sode telefono nėra.

Skundėsi žiauriu elgesiu

Apgalvodama visas įmanomus dukters sulaikymo variantus A.Dzidolikienė jau rengėsi vykti į Kauną. Tačiau, prieš pat jai išeinant, Santa sugrįžo. Paauglė su ašaromis aiškino, jog Kaune ją, važiuojančią troleibusu be bilieto, sulaikė kontrolieriai. Santa turėjo tik autobuso nuolatinį bilietą, tad buvo išlaipinta. Nepilnametę kontrolieriai nuvežė iki Žaliakalnio policijos komisariato, kur jai buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir skirta 10 litų bauda.

“Dukra pasakojo, kad policijos pareigūnai su ja šiurkščiai elgėsi, iškratė visus daiktus iš rankinės, piniginėje radę tik vieną centą. Vėliau uždarė į vienutę, kurioje dvokė. Ji visą laiką verkė ir prašė išleisti, tačiau ten dirbantys ir vyrai, ir moterys nekreipė jokio dėmesio”, - perpasakojo dukters žodžius A.Dzidolikienė.

Anot moters, vartydami dukros pateiktą moksleivės pažymėjimą pareigūnai ją “ramino”, jog gali nepilnametės atžvilgiu iškelti ir rimtesnę bylą dėl dokumentų klastojimo, mat pažymėjime pastebėjo kažkokius pataisymus. Policininkai užsiminė galintys nubausti ir motiną, kuri be priežiūros palieka nepilnamečius vaikus. Jos žadėta neišleisti, kol neatsiras mama.

Staiga po vienutę besiblaškančiai merginai iš nosies pasipylė kraujas. A.Dzidolikienės įsitikinimu, dukrai pakilo kraujospūdis, kuris visada būdavo šiek tiek aukštesnis nei norma. Tik po kelių pakartotinių prašymų ir maldavimų grotuotos durys merginai buvo atidarytos ir ji išleista.

Atliks tyrimą

Pareigūnų teigimu, mergina į komisariatą buvo atgabenta 14.10 val., o išleista 16.50 val. Sulaikymo kambaryje ji išbuvo apie pusvalandį. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas leidžia prasižengusį asmenį sulaikyti iki 5 valandų. Tačiau įstatymai reikalauja, kad apie nepilnamečio sulaikymą turi būti pranešta jo tėvams ar globėjams.

Atostogaujantį Žaliakalnio policijos komisariato komisarą pavaduojantis viešosios policijos komisaras inspektorius Sergejus Kalinkinas jau prieš paskambinant žurnalistams buvo susipažinęs su šios bylos medžiaga.

Pareigūnas, padėjęs parašą, leido bylą persiųsti Kauno miesto apylinkės teismui. Surinkta medžiaga liudija, jog nepilnametė ne tik važiavo be bilieto, bet ir nevykdė policijos pareigūnų reikalavimų - atsisakė pateikti savo asmens duomenis.

“Kontrolieriai į budėtojų dalį atgabena tik tuos asmenis, kurie atsisako pateikti savo asmens duomenis. Tam, kad tai būtų nustatyta, buvo atvežta ir nepilnametė kaunietė, kuri nesutiko prisistatyti”, - remdamasis kontrolierių ir pareigūnų paaiškinimais sakė S.Kalinkinas.

Komisiariato budėtojo teigimu, kontrolierių pristatyta mergina elgėsi agresyviai ir nesutiko pasakyti savo asmens duomenų, kelis kartus minėdama tai vieną, tai kitą pavardę. “Ji nevykdė reikalavimų, plūdosi, isterikavo ir trukdė dirbti. Dėl to buvo nuvesta į sulaikymo kambarį”, - aiškino budėtojas.