aA
Lietuvos diplomatai abejoja, ar Italijos pasiūlytas pastatas Romos centre atitiks Lietuvos ambasadai keliamus reikalavimus. "Panašu, tai ne tas variantas, dėl kurio turėtume apsispręsti", - antradienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Neris Germanas.
Question mark
Jis vadovauja URM darbo grupei, nagrinėjančiai diplomatinio turto problemas.

Birželio mėnesį Italija, spręsdama įsisenėjusią prieškario Lietuvos diplomatinės atstovybės pastato Romoje problemą, pasiūlė Lietuvai pastatą Romos centre. Tokiu būdu Italija siūlo kompensuoti Lietuvai už prieškario ambasados Romoje pastatą, kuriame dabar įsikūrusi Rusijos atstovybė.

Pastato perdavimo įteisinimo Lietuvai procesas Italijos parlamente užtruktų ne vienerius metus.

Lietuvos ambasada Romoje šiuo metu patalpas nuomojasi.

"Panašu, kad geriausias variantas šiai problemai išspręsti - mūsų susitarimo su Prancūzija pavyzdys", - sakė URM sekretorius. Pasak jo, rugpjūčio mėnesį Lietuvos URM atstovai dar vyks į Romą apžiūrėti siūlomo pastato.

Lietuva pastatą ambasadai Romoje įsigijo ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau spėjo sumokėti tik 46,6 proc. tuometinės jo vertės.

Kaip ir Prancūzija, Italija prieš Antrąjį pasaulinį karą iškraustė nepriklausomybę praradusios Lietuvos diplomatus, o pokarį ambasados pastatas atiteko Sovietų Sąjungai. Dabar šiame pastate prestižinėje Romos vietoje Nomentanos gatvėje yra įsikūrusi Rusijos atstovybė.

Prancūzijos valdžia nusprendė išmokėti Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kompensacijas už jų prieškarį Paryžiuje turėtas ambasadas, kuriose dabar taip pat įsikūrę diplomatinę neliečiamybę turintys Rusijos piliečiai. Už daugiau kaip 12 mln. litų kompensaciją Lietuva įsigijo pastatą ambasadai Paryžiuje, kuriame jau įsikūrė.

Baigiamą remontuoti pastatą su sklypu, kuriame Italijos vyriausybė ketino įrengti užsienio kultūrinį centrą, Italijos užsienio reikalų viceministras Roberto Antonione (Robertas Antonionė) praėjusį mėnesį pasiūlė Lietuvai. Lietuvos ambasadorius Italijoje Edminas Bagdonas anksčiau sakė, kad italų pasiūlymas - "svarstytinas variantas", tačiau Lietuva nebūtinai turi su juo sutikti, jeigu pastatas neatitiktų kurių nors reikalavimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.