aA
Bendrojo lavinimo mokyklose veikiančios mokyklų tarybos dirba tik formaliai. Todėl toks formalizuotas demokratinio valdymo imitavimas griauna pasitikėjimą pačia demokratija. Tokią išvadą padarė Pilietinių iniciatyvų centras, atlikęs sociologinį tyrimą “Lietuvos mokyklų demokratizacija: mokyklos tarybos efektyvumas”.
Mokyklų tarybos pradėtos kurti prieš keletą metų, remiantis Švietimo įstatymo ir Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos bendrųjų nuostatų reikalavimais.

Tačiau, kaip paaiškėjo iš tyrimo, dažniausiai mokyklos tarybos (į kurią įeina mokiniai, jų tėvai bei mokytojai) veikla apsiriboja reikiamų dokumentų patvirtinimu ir jokios kitos veiklos mokyklų tarybos nevykdo.

Apklaustų mokyklų direktorių manymu, mokyklų tarybos reikalingos mokyklų vadovams. Mokyklų vadovai mano, kad aktyviausi mokyklų tarybų nariai yra mokytojai ir moksleiviai. Tuo tarpu, pasak direktorių, daugelio tėvų požiūris į mokyklos bendruomenę bei dalyvavimas savivaldoje esąs rezervuotas. Direktorių teigimu, moksleivių tėvai laikosi “nesikišimo politikos”.

Mokyklų direktoriai pabrėžia, kad moksleivių tėvai nėra linkę dirbti visuomeninio darbo, už kurį nemokama bei vengia įsipareigojimų. Be to, esą tėvams trūksta kompetencijos, žinių apie mokyklos gyvenimą bei praktinių tokio darbo įgūdžių. Tėvai, pasak mokyklų vadovų, linkę stebėti mokyklos bendruomenės gyvenimą tarsi “iš šono”.

Mokytojai, beje, kaip ir direktoriai, labiau pasitiki pedagogų taryba, o ne mokyklos taryba, į kurią be pedagogų įeina ir moksleiviai bei jų tėvai.

Direktorių manymu, neigiamą pedagogų nusistatymą mokyklų tarybų atžvilgiu lėmė - tėvų dalyvavimas mokyklos tarybose. Mokytojai įsitikinę, kad tėvams stinga kompetencijos dalyvauti mokyklos valdyme.

Tuo tarpu dauguma moksleivių deklaratyviai suvokia savivaldos institucijų reikalingumą mokyklose. Pavyzdžiui, į klausimą: Ar reikalinga mokyklos taryba Jūsų mokykloje? 22 proc. moksleivių atsakė - “man nesvarbu”; 76 proc. atsakė teigiamai; o 2 proc. - neigiamai.

Kita vertus, moksleiviai dažnai painioja mokyklos tarybą su moksleivių savivaldos institucijomis. Tačiau apskritai, kaip pabrėžia tyrimo autoriai, moksleiviai savivaldą vertina teigiamai, jų manymu, moksleivių savivalda mokyklose esanti veiksminga.

Ar informuoja mokyklos taryba apie savo nutarimus?

Mokyklų tarybų narių nuomonė:
Taip, visada informuoja		76 proc.
Taip, informuoja, bet retai	19 proc.
Ne, niekada neinformuoja	2 proc.
Man tai neįdomu			2 proc.

Moksleivių nuomonė: Taip, visada informuoja 45 proc. Taip, informuoja, bet retai 34 proc. Ne, niekada neinformuoja 10 proc. Man tai neįdomu 10 proc.