aA
Po žemdirbių grasinimų siekti Vyriausybės atstatydinimo, žemės ūkio ministrui Jeronimui Kraujeliui valdančiosios daugumos frakcijų Seime vadovų pasitarime pasiūlyta keisti savo komandą. Tuo tarpu žemdirbiai vėl grasina Vyriausybei protesto akcijomis.
Jeronimas Kraujelis
© ELTA
"Ministrui buvo pasakyta nemažai pastabų. Šiuo atveju buvo labai konkrečiai pasakyta, ką reikėtų padaryti ir buvo nurodyta, kad yra ministerijoje kai kurie pareigūnai, kurie nedirba kaip reikia, ir reikia daryti išvadas", - po pirmadienį įvykusio valdančiųjų Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijų vadovybių posėdžio žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis premjeras Algirdas Brazauskas.

"Mes kalbėjome, kad ministras turi keisti savo komandą. Jis išdėstė, per kiek laiko jis tai gali padaryti", - sakė socialliberalų lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pridūręs, jog tai turi būti padaryta "artimiausiu metu".

Pasak A.Paulausko, susitikime buvo kritikuota visų ministerijos sekretorių veikla, bet, BNS žiniomis, daugiausia kritikos susilaukė ministerijos sekretorius Jonas Panamariovas.

Ministerijos sekretoriai yra valstybės karjeros tarnautojai, todėl ministras negali jų atleisti vien tik pareikšdamas politinį nepasitikėjimą.

Be to, artimiausiu metu pats žemės ūkio ministras, BNS žiniomis, ketina gultis į ligoninę.

Žemės ūkio rūmuose pirmadienį susirinkęs žemdirbių derybinis komitetas ir Pieno gamintojų asociacijos taryba nutarė dar kartą iki liepos 21 dienos mėginti su Vyriausybe susitarti, kad būtų kompensuotos pieno gamintojų prarastos pajamos sausio-gegužės mėnesiais.

Žemdirbiai pagrasino protesto akcijomis siekti Vyriausybės atstatydinimo, jei ši per dvi savaites neįvykdys keliamų reikalavimų. Jie reikalauja pieno gamintojams kompensuoti per pirmąjį šių metų pusmetį patirtus 19,3 mln. litų nuostolius, iki liepos 15 dienos patvirtinti ir viešai paskelbti šių metų grūdų, cukrinių runkelių ir gyvulių supirkimo kainas bei tvarką.

"Kiek Vyriausybė galėjo, tiek ji pasiūlė. Daugiau aš nematau jokių galimybių šiais metais. Jokių papildomų šaltinių Vyriausybė nemato", - žurnalistams pirmadienį pareiškė premjeras, komentuodamas žemdirbių reikalavimus skirti papildomų lėšų.

"Tegul atstato, jeigu turi teisę", - pridūrė jis.

Seimo pirmininkas A.Paulauskas taip pat pareiškė, jog žemdirbiams reikia verstis "iš tų pinigų, kurie buvo skirti".

A.Brazauskas žurnalistus patikino, jog valdančiosios daugumos partneriai stengiasi pasiekti vieningą nuomonę.

"Mes esame vieninga koalicija ir jos pagrindas yra vieningas supratimas ir vieningų pozicijų laikymasis", - pažymėjo jis.

Šiemet sumažėjus pieno supirkimo kainoms, Vyriausybė birželio pradžioje priėmė sprendimą pieno gamintojams nuo birželio 1-osios iki gruodžio 31 dienos už litrą pieno mokėti ne mažiau nei pernai tuo pat metu už tokios pat rūšies pieną.

Patikslintame šių metų biudžete žemės ūkiui ir kaimo plėtrai skirta papildomai 103 mln. litų, o kartu su kitais paramos būdais ir finansavimo šaltiniais žemės ūkiui papildomai skirta 163 mln. litų.

Žemdirbių pajamų lygiui palaikyti biudžete numatyta papildomai 87 mln. litų, iš jų 76 mln. litų - pieno gamintojams, kurių pajamoms palaikyti šiemet jau išmokėta 52 mln. litų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.