aA
Uostamiestyje Lietuvos, Latvijos ir Estijos privačių miško savininkų organizacijų atstovai tarėsi, kaip operatyviau kovoti su nelegaliais kirtimais ir medienos grobstytojais.
Mediena, miškas, medis
Mediena, miškas, medis
Lietuvos miško savininkų asociacijos (LMSA) pirmininko pirmojo pavaduotojo Algio Gaižučio teigimu,Lietuvoje per pastaruosius 3-4 metus nelegaliai buvo iškirsta 46 tūkst. ha miško, iš jų net 40 tūkst. ha - privačių miškų plotose. Nors ir maža paguoda, tačiau statistiniai duomenys rodo, kad tai gerokai mažiau negu Estijoje ar Latvijoje.

Šiuo metu Lietuvoje yra per 168 tūkst. privačių miško savininkų, valdančių daugiau kaip 600 tūkst. ha miškų. Pernai privačiuose miškuose iškirsta iš viso 2,5 mln. kubinių metrų medienos, arba 41 proc. viso šalyje iškirsto kiekio.

LMSA kreipėsi į Lietuvos policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių, siūlydama kartu organizuoti reisus ir nuolatinę privačių miškų kontrolę, išaiškinti ir bausti piktybiškus miškų niokotojus. Nacionalinių Lietuvos, Latvijos ir Estijos miško savininkų asociacijų ir jų prekyba mediena užsiimančių organizacijų vadovai nusprendė bendromis pastangomis stiprinti miško savininkų savivaldos organizacijų pozicijas medienos rinkoje.

Pirmiausia dar šiemet bus išplėsta LMSA sukurta rinkos informacinė sistema INFOMEDIS į vieningą ir nuolat veikiančią visose Baltijos šalyse. Tai leis reguliariai keistis informacija apie medienos prekybą per miško savininkų organizacijas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Kartu bus deramasi su pramonės įmonėmis dėl palankių miško savininkams ilgalaikių prekybos sutarčių sudarymo Baltijos šalių privačių miškų savininkų medienai. Įsipareigota dirbti tik su patikimais medienos pirkėjais, įsigyjančiais tik teisėtais būdais paruoštą žaliavą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.