aA
Kinija penktadienį apkaltino Dalai Lamą sąmokslu su Taivano separatistais, nors Tibeto dvasinis vadovas ir siekė sumenkinti šeštadienį prasidėsiančio savo vizito Taivane politinę reikšmę. Tremtyje gyvenantis Dalai Lama Taivane viešės kovo 31-balandžio 9 dienomis.
Dalai Lama
Šis vizitas yra "naujas Taivano valdžios ir Dalai Lamos klikos žingsnis, kuriuo siekiama suskaldyti tėvynę tarpusavio sąmokslu", - sakoma Kinijos dienraščio "People's Daily" komentare.

"Sąmokslas tarp abiejų šalių buvo ne atsitiktinis įvykis, jį nulėmė jų pozicijų už "Tibeto nepriklausomybę" ir "Taivano nepriklausomybę" prigimtis", - rašo Komunistų partijos laikraštis. Tačiau, pasak dienraščio, "pastangos suskaldyti tėvynę pasmerktos žlugti".

Dalai Lama bandė sumenkinti savo vizito politinę reikšmę, greičiausiai vengdamas sukelti Kinijos priešiškumą.

"Mano pagrindinis tikslas ten yra susitikti su budistų bendruomene", - trečiadienį Dharamsaloje žurnalistams sakė Nobelio taikos premijos laureatas Dalai Lama. Šiame Šiaurės Indijos miestelyje įsikūrusi jo vyriausybė tremtyje.

"Jeigu jie žiūrėtų į mano veiklą plačiau, tada, manau, nebūtų jokių priežasčių jų susirūpinimui", - sakė Dalai Lama, turėdamas galvoje Kinijos vadovybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.