aA
Patyrę tėvai žino, kad dvejų metų vaikas ir tas pats vaikas trejų metų - tai du absoliučiai skirtingi žmonės. Viso pasaulio psichologai smulkiai tyrinėja kiekvieną vaikiško gyvenimo mėnesį, tam paskiria disertacijas. Neseniai tokį plataus masto tyrimą atliko amerikiečių psichologai. Taigi, ar mes viską žinome apie savo vaikus?
Mažas neklaužada
VAIKUI SUKAKO…

1 metai

Jų pagrindinis bruožas - egocentriškumas. Jis viską ima ir nieko neduoda. Jis stengiasi viską daryti savaip, neatiduoda daikto, kuris jam pateko į rankas, visko nori tik sau. Jis paprasčiausiai negali su niekuo dalytis. Netgi žaisdami kartu, šio amžiaus vaikai kiekvienas žaidžia savo žaidimą. Jie užsispyrę. Dabar, kai jie išmoko vaikščioti, atranda pasaulį, skuba viską patirti ir todėl jie bėgioja, stumdosi, viską ragauja, kas patenka jiems į rankas. Šie vaikai pernelyg impulsyvūs ir nesupranta skirtumo tarp “gerai” ir “blogai”. Kartais jie beviltiškai griebiasi mamos.

2 metai

Dvimečio vaiko gyvenimas teka lengviau, nei metinuko. Dabar vaikas gali vaikščioti, laipioti ir aiškiau išreikšti savo norus. Du pagrindiniai šio vaiko charakterio bruožai - didžiulis poreikis veikti savarankiškai ir didžiulė problema spręsti vienam. Ko gero, sudėtingiausias amžius tuo atžvilgiu, kad vaikui labai sunku pasirinkti. Nusprendęs viena, vaikas čia pat nusprendžia kita.

Vaikas visiškai neturi emocinės ir fizinės kontrolės. Jis toliau tyrinėja aplinkos daiktus, liesdamas juos, uostydamas ir bandydamas paragauti. Kiekvieną motinos teiginį vaikas palydi klausimu “kodėl”, nes nori turėti daugiau informacijos apie jį supantį pasaulį. Jam patinka kitų vaikų bendrija, bet dažnai žaidžia greta, o ne kartu su jais. Jis nenori dalintis savo žaislais.

2,5 metų vaikas tampa reiklus ir jam būtinai reikia gauti tai, kas negalima. Tai ne agresyvumas, o stiprus noras gauti tai, ko jis nori. Vaiko reiklumas paaiškinamas jo nepasitikėjimu savimi, nes pasaulis jam atrodo didžiulis ir pavojingas, ir jeigu jam pavyksta komanduoti bent nedidelei jo daliai (tėvams), tuomet jaučiasi labiau pasitikintis.

3 metai

Stipriausias trimečio vaiko noras - viską daryti kartu. Tipiška frazė: “pažaiskime”. Vaikas nori savo mamai padėti namų ruošoje, eiti su ja į parduotuvę, žaisti su ja. Kadangi jo kūnas geriau jam paklūsta, jis tampa labiau pasitikintis savimi. Jis ne toks egoistiškas ir mažiau priklausomas nuo motinos. Jam patinka žaisti su kitais vaikais ir neretai su jais dalinasi žaisliukais. Tokio vaiko audringa fantazija. Kartais jis negali atskirti prasimanymo nuo realybės. Jis mėgsta vaizduoti, kad su kažkuo žaidžia (jo kontroliuojamas), tuomet linkęs vaidinti svetimą rolę.

Tokio 3,5 metų vaiko gyvenimas tampa sudėtingesnis. Jis visą laiką nori veikti autonomiškai. Jis reiškia daugiau valios, ryžtingas ir pasitikintis savimi. Jo konfliktas su aplinkiniu pasauliu tampa neišvengiamas, bet emociškai jis labai nesaugus, nes visą laiką suvokia, kad egzistuoja atskirai nuo kitų.

Jis mikčioja, kliūva, čiulpia pirštą ir bijo netgi tada, kai jam niekas negresia. Ir vėl jis bando nugalėti savo nepasitikėjimą, dominuodamas prieš savo tėvus: “Nežiūrėk, nesijuok, nekalbėk”,- liepia jis.

4 metai

Pagrindinis keturmečio vaiko bruožas - šokinėti, stumdytis ir netgi bandyti pabėgti iš namų, jeigu jo kas netenkina. Šis vaikas paprastai linksmai juokiasi, garsiai verkia ir gali elgtis labai kvailai. Jo emocijos stipriai keičiasi: tai stipriai myli, tai neapkenčia.

Jis mėgsta sakyti vulgarius žodžius ir tuo metu mėgsta stebėti tėvų veido išraišką. Šio amžiaus vaikai mėgsta fantazuoti ir stebėti veido išraišką tėvų, pasakojančių pasakas. Tačiau jie nemeluoja, jie paprasčiausiai kovoja su savo sugebėjimu atskirti realybę nuo prasimanymo. Tačiau kartais jie visgi meluoja, kad išvengtų bausmės. Šio amžiaus vaikai mano, kad jei jiems į rankas pateko svetimas daiktas, tai yra jo pilnateisiai šeimininkai, o ne vagys.

Jie dažnai grubūs su savo tėvais ir neretai bando mesti iššūkį jų autoritetui, kad sužinotų, kur nuosavos nepriklausomybės riba. Jie nesupranta moralės ir paklūsta taisyklėms tik iš baimės būti nubaustais.

5 metai

Tipiškas penkiametis vaikas stengiasi būti geras. Jis dažnai stengiasi ir tai dažnai jam pavyksta. Jo motina - jo pasaulio centras. Jam norisi ją džiuginti, būti su ja kartu ir jai padėti. Jis ramesnis ir labiau domisi jau žinomais reiškiniais, nei naujais. Jis rimtesnis ir nekelia daug nerimo.

5,5 metų vaikui vėl paaštrėja autonominio elgesio siekimas. Jis įžūlus, mušeika, elgiasi iššaukiančiai. Jis retai atvirai nepaklūsta savo tėvams, dažnai apsimeta, kad prašymo neišgirdo arba nesuprato. Jis dirglus, dažnai būna blogos nuotaikos; kartais skundžiasi, kad jam skauda galvą, pilvą ir t.t. Dažniausiai jis taip daro tam, kad dar kartą įsitikintų, kad yra mylimas.

6 metai

Pagrindinis šešiamečio vaiko bruožas - prieštaringumas. Ką jis bedarytų, taip pat sėkmingai daro priešingai. Jo nuomonė dėl niekų dažnai keičiasi, bet dėl svarbių dalykų jis labai ilgai sprendžia, o nusprendęs sunkiai keičia nuomonę.

Nepriklausomybės siekimas šiame amžiuje sustiprėja. Šešiametis vaikas stengiasi būti geresnis, pirmauti, nori, kad jį dažniau girtų, kreiptų į jį dėmesį. Jis labai jautrus kritikai, pažeidžiamas ir nuskriaustas verkia taip pat, kaip ir iš skausmo.

Šie vaikai ne visuomet sako tiesą. Siekdami nugalėti nepasitikėjimą savimi, mamai dažnai užduoda klausimą: “Kai blogai elgiuosi, tu vis tiek mane myli?”

7 metai

Tipišką septynmetį vaiką charakterizuoja užsispyrimas. Jeigu prieš jį iškilo kokia užduotis, tai atkakliai siekia ją išspręsti tol, kol jo nesustabdysi. Jo pasitikėjimas savimi didelis. Jis nori būti tobulas ir gėdijasi savo klaidų.

7 metai - tai amžius, kai norisi žinoti, “kas viduje”. Vaikas dėl visko nerimauja, jis bijo pavėluoti į mokyklą, bijo, kad kas nors mirs, bijo tamsos. Jam atrodo, kad tėvai myli brolį ar seserį labiau, nei jį. Jis dažnai verkia, bet nenori, kad pamatytų kiti. Daryti grimasas ir pūstis - įprastas jo amžiui elgesio stilius.

8 metai

Šis vaikas stengiasi viską daryti greitai. Jis greitai juda, laksto po kiemą, greitai valgo, skaito, kalba. Jam patinka dėmesys, jį domina žmonių santykiai, jis visur kiša savo nosį. Santykiai su draugais jam svarbūs, bet labiausiai linkęs prie mamos. Jis pavydi mamos kitiems šeimos nariams, todėl jo santykiai su jais būna sudėtingi. Šie vaikai labai pažeidžiami ir labai jautrūs kritikai. Jie mėgsta teisti žmones ir taipogi save. Jie labai gerai žino savo trūkumus ir ne visuomet gali su jais susitvarkyti. Kartais jie sunkiai bendrauja su kitais vaikais, būna agresyvūs netgi su mama.

9 metai

Mūsų vaikas toks savarankiškas ir taip užsiėmęs savo reikalais, kad net negirdi, kai mama į jį kreipiasi. Jis beveik ignoruoja ją. Jis neigiamai reaguoja į jos reikalavimus laikytis švaros ir tvarkos. Jis apskritai nepripažįsta tėvų autoriteto ir žiūri “pro pirštus”, kai jie komanduoja. Vykdydamas tėvų įsakymus, jis skundžiasi arba priešinasi. Į save jis žiūri atsakingai, bet labai susirūpinęs tuo, kas teisinga, o kas ne.

9 metai - tai toks amžius, kai individualūs asmenybės bruožai labiau išryškėja, nei ankstesniais metais. Pavyzdžiui, kai kurie vaikai mėgsta pinigus, kiti jiems abejingi. Vieni neturi apetito, kiti valgo viską paeiliui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.