aA
Lietuvos generalinė prokuratūra baigė rengti Ispanijoje sulaikyto įvykių Panevėžio parduotuvės "Svainija" dalyvio Audriaus Lazausko, pravarde "Lazeris", ekstradicijos dokumentus ir ketvirtadienį perdavė juos Lietuvos užsienio reikalų ministerijai.
Ekstradicijos prašymą Lietuvos užsienio reikalų ministerija įprasta tvarka išsiųs Ispanijos Karalystės teisingumo ministerijai, kuriai ir yra adresuotas šis prašymas, pranešė Lietuvos generalinės prokuratūros atstovas spaudai. 30-metį A.Lazauską Almerės mieste kovo 13 dieną sulaikė Ispanijos teisėsaugos pareigūnai.

Ilgai slapstęsis "Svainijos" įvykių dalyvis buvo sulaikytas bendromis Lietuvos Interpolo ir Ispanijos pareigūnų pastangomis. Jis uždarytas į policijos areštinę. Netrukus po sulaikymo Lietuva nusiuntė dokumentą Ispanijai, patvirtinantį, kad tikrai prašys A.Lazausko ekstradicijos.

A.Lazauskas 1996 metų gruodį pabėgo iš ligoninės, į kurią pateko, kai buvo sužeistas per bandymą reketuoti Panevėžio verslininką Rimantą Okuličių, parduotuvės "Svainija" savininką.

1996 gruodžio 24 dieną R.Okuličius savo parduotuvės poilsio kambaryje savigynai skirtu pistoletu "Beretta-84F" nušovė Vitalijų Tuzovą, Kęstutį Barbaraušą, Marių Kalvelį bei Darių Augustinavičių ir sužeidė Vidmantą Kirklį, A.Lazauską ir Virginijų Rakauską. V.Rakauskas, A.Lazauskas bei V.Kirklys netrukus iš ligoninės pabėgo. V.Rakauskas ir V.Kirklys nesulaikyti iki šiol.

Lietuvos generalinėje prokuratūroje tiriama baudžiamoji byla, kurioje A.Lazauskas ir kiti asmenys kaltinamas turto prievartavimu, sukėlusį didelę materialinę žalą ar kitas sunkias pasekmes, arba esant stambaus masto turtiniam reikalavimui, taip pat padarytam organizuotos grupės arba panaudojus šaunamąjį ginklą ar sprogmenis.

Įtariama, kad organizuotoje grupėje veikęs A.Lazauskas prievartavo verslininkų Arūno Stumbrio ir R.Okuličiaus turtą. Nutarimas patraukti A.Lazauską kaltinamuoju buvo priimtas 1997 metų sausio 2 dieną, tai yra po kruvinųjų įvykių "Svainijoje". Sausio 3 dieną A.Lauzauskui teismas skyrė suėmimą, tačiau įtariamasis pabėgo iš ligoninės ir nuo teisėsaugos pasislėpė.

Kriminalinės policijos Interpolo Lietuvos nacionalinis biuras pranešė, kad Ispanijoje A.Lazauskas naudojosi kitų asmenų išduotais lietuviškais pasais.

Generalinė prokuratūra praėjusį penktadienį kreipėsi į Ispanijos teisėsaugą, prašydama kad būtų areštuotas A.Lazausko ar kitomis jo naudotomis pavardėmis šioje šalyje registruotas turtas. Tai jau ne pirmas sulaikytas "Svainijos" įvykių dalyvis.

Pernai lapkričio pabaigoje Lietuvos ir Lenkijos pasienyje buvo sulaikytas kitų konfliktų Panevėžio "Svainijos" parduotuvėje dalyvis 22 metų Romas Kuprinskas. R.Kuprinskas įkliuvo tuo metu, kai grįžo iš Ispanijos per Lenkiją į Lietuvą.

R.Kuprinskas Lietuvos pasienyje pateikė suklastotą pasą. Svetimame dokumente buvo įklijuota jo nuotrauka. Nustačius klastotę, R.Kuprinskas buvo sulaikytas.

Manoma, kad nuo R.Kuprinsko sukelto konflikto Panevėžio "Svainijoje" prasidėjo garsioji šios parduotuvės savininko R.Okuličiaus ir jo svainio A.Stumbrio gąsdinimo ir reketavimo istorija, pasibaigusi verslininko šūviais į Panevėžio nusikaltėlių pasaulio vadeivas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.