aA
Šiaurės Atlanto Tarybos posėdyje Lietuvos pasirengimo narystei NATO pažangos ataskaita nesulaukė jokios kritikos bei buvo teigiamai įvertinta, teigia krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius. Ketvirtadienį Briuselyje vyko Šiaurės Atlanto Tarybos posėdis, kuriame buvo įvertinta Lietuvos pasirengimo narystei NATO pažangos ataskaita.
NATO flag
Posėdyje dalyvavo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, krašto apsaugos ministras L.Linkevičius, UR viceministras, vyriausiasis Lietuvos integracijos į NATO koordinatorius Giedrius Čekuolis bei juos lydinti pareigūnų delegacija.

Prieš NATO Tarybos posėdį ministrai A.Valionis ir L.Linkevičius susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi George'u Robertsonu (Džordžu Robertsonu).

"Tai buvo trumpas, nuoširdus ir pozityvus pokalbis. Buvo atkreiptas dėmesys į tai, į ką mes jau ir taip kreipiame dėmesį - labai svarbu visuomenės parama mūsų vykdomai politikai", - sakė L.Linkevičius.

Pasak krašto apsaugos ministro, nors pokalbio metu atkreiptas dėmesys į tai, jog skaičiai ir rodikliai yra pagerėję - daugiau kaip pusę Lietuvos gyventojų teigiamai žiūri į narystę NATO, tačiau ateityje visuomenės požiūris išliks vienu prioritetų.

Taip pat buvo kalbėta apie Lietuvos ir Rusijos santykius bei teigiamai įvertintas šiuo metu tarp šalių vykstantis dialogas.

Pasak L.Linkevičiaus, teigiamai įvertintos ir Lietuvos "rimtos reformos" gynybos planavimo srityje.

Taryba, kurią sudaro 19-kos NATO šalių ambasadoriai, išklausė Lietuvos ministrų pranešimus bei išsakė savo nuomonę apie Lietuvos pasiektą pažangą.

Pažangos ataskaitoje Lietuvos pasirengimas narystei NATO įvertintas politinėje, ekonominėje, karinėje, resursų, teisinėje ir saugumo srityse.

Posėdžio metu taip pat buvo aptartas Lietuvos pasirengimo narystei NATO programos įgyvendinimas.

Lietuvos ministrai perskaitė savo pranešimus, akcentuodami, kaip artimiausiu metu ketinama reaguoti į pažangos ataskaitoje išsakytas pastabas, kokiais būdais bus šalinami nurodyti trūkumai.

"Šiaurės Atlanto tarybos posėdyje d augelis ambasadorių minėjo tai, kad per metus, kurie praėjo nuo praėjusio Lietuvos įvertinimo, pasiekta pažanga praktiškai visose srityse, tai yra matoma ir tai buvo labai pozityviai užfiksuota",- sakė L.Linkevičius.

Posėdyje taip pat buvo pažymėti geri santykiai su kaimynais, besiplečianti regioninė politika, teigiamai įvertinta Lietuvos gynybos reforma ir struktūrų planavimas, ilgalaikio planavimo sistema.

L.Linkevičiaus teigimu, posėdyje n ebuvo ne tik aštrios kritikos, bet apskritai jokios kritikos, kuri verstų Lietuvą peržiūrėti prioritetus.

"Viskas tilpo tuose žodžiuose, kad reikia tęsti pradėtą darbą, laikytis užsibrėžto tikslų ir toliau konsultuotis tiek su Aljansu, tiek su individualiomis valstybėmis taip, kaip mes iki šiol darėme", - sakė L.Linkevičius.

Krašto apsaugos ministro teigimu, bendras palinkėjimas Lietuvai buvo tai, kad "Lietuvos gynybos planai, gynybos pajėgų vystymas turi atitikti resursus, Lietuva turi žadėti tai, kas įmanoma įgyvendinti, kad būtumėme iš tikrųjų patikimi partneriai".

Valstybės pasirengimas narystei NATO vertinamas pagal tai, kaip ji vykdo įsipareigojimus, pateiktus savo Pasirengimo narystei plane.

Lietuvos pasirengimo narystei NATO veiksmų planą Vyriausybė patvirtino pernai spalį. Lietuva pirmoji iš devynių šalių kandidačių pateikia savo pasirengimo narystei NATO veiksmų ataskaitą.

Ketvirtadienį įvykusiu Šiaurės Atlanto tarybos posėdžiu formaliai baigėsi Lietuvos antrasis pasirengimo narystei NATO ciklas pagal Pasirengimo narystei planą.

2002 m. lapkričio mėnesį Prahoje įvyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus priimtas sprendimas dėl tolesnės Aljanso plėtros. Lietuva šiame susitikime siekia būti pakviesta tapti NATO nare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.