aA
Liaudies buities muziejuje tūkstančiai žmonių linksminosi ir degino Morę.
Sekmadienio popietę Rumšiškėse, Liaudies buities muziejuje, amžinai gyva ir kasmet atgimstanti Morė žuvo nelygioje kovoje laužo liepsnose, sniegui besigrumiant su saule, pučiant žvarbiam vėjui ir stebint tūkstančiams liudininkų akių.

Kaip ir kiekvienais metais, į pavasario šventę - Užgavėnes Rumšiškėse nuo ryto rinkosi tūkstančiai žmonių, o palikti automobiliai sudarė ilgą kelių kilometrų grandinę. Už norą stebėti ar net patiems dalyvauti žmonės mokėjo po 6 litus ir greitai pateko į raganų, velnių, žaidimų, linksmybių ir skanėstų pasaulį.

Pirmųjų trobų tvorelės buvo "nusėtos" piešiniais, vaizduojančiais įvairiaspalves mores, raganas, kipšus ir kitas mistines būtybes. Minia žmonių kelią trumpino klampodama per įmirkusią žolę bei patižusią žemę - skubėjo sklindančios muzikos ir linksmų dainų link.

Liaudies buities muziejaus pagrindinėje aikštėje reikėjo vos ne irte irtis.

"Blynai, alus ir čeburekai" - viliojo įvairiausios iškabos. Cepelinai "konkuravo" su... didžkukuliais, o "ypatingai skanūs šašlykai" po 8 litus - su šašlykais po 6 ir 7 litus. Būrimo salone eilės nesibaigė: mokėjo centais, obuoliais, riestainiais, sausainiais ir bučiniais.

Kelios "raganos" už 5 centus būrė iš rankos, vienas būrėjas, lankstydamas mergytei pirštus, žadėjo puikią plaukikės ateitį, tačiau perspėjo: "Niekada nesileisk apgaudinėjama parduotuvėje... Na, o kitus dalykus pasakysiu tavo mamai". Dar kitas buriamasis sužinojo svarbią paslaptį: "Tavo gyvenime yra trys keliai - kairė, dešinė ir centras". Beje, buvo smarkuolių, kurie patys "kirkino" čigones ir joms už penkis litus siūlė išburti ateitį...

Ir buvo dar daug daug visko: dainų, šokių, vaikščiojimų kojukais, "muštynių" maišais ir kitokių linksmybių. O atminčiai buvo galima įsiamžinti prie velnių, raganų ir vienos gražuolės raganos "Drakoniuko-2000". Žinoma, ne už dyką. Už 12 (nuotrauka vėliau), 10 (dabar), ar 4 (jei fotoaparatas jūsų) litus...