aA
Prezidentas Valdas Adamkus, vakar susitikęs su Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovais Mečiu Laurinkumi bei Valentinu Junoku, aptarė rytoj prasidėsiančio savo vizito į Rusiją aplinkybes.
Paprašytas patvirtinti ar paneigti, kad yra skleidžiama informacija, galinti pakenkti Prezidento vizitui Rusijoje, M.Laurinkus atsakė: "Ženklų ar faktų, liudijančių, kad bandoma pakenkti Prezidento vizitui, kol kas nėra".

Tačiau vakar Rusijos naujienų agentūra "Interfax" citavo neįvardytą Rusijos pareigūną, kuris teigė, kad Prezidento Valdo Adamkaus vizitą rengiantys Lietuvos atstovai neturėdami pagrindo užėmė nekonstruktyvią poziciją dėl klausimų, susijusių su Kaliningrado srities gyvybiniu aprūpinimu, pirmiausia - dėl karinio tranzito.

Anonimai Rusijos agentūrai teigė, kad tokie Lietuvos veiksmai gali apkartinti vizito atmosferą ir pakenkti dvišalio bendradarbiavimo plėtrai, turėti įtakos Rusijos ir Lietuvos sienos sutarties ratifikavimui Dūmoje.

Pranešime Lietuvai iš anksto priekaištaujama ir dėl kitų Lietuvos Prezidento vizito aplinkybių.

Po susitikimo su V.Adamkumi M.Laurinkus paneigė ūkio eksministro Eugenijaus Maldeikio pareikštus kaltinimus šalies Prezidentui ir kai kuriems jo patarėjams: "Priekaištai ar užuominos Prezidentui šiuo metu pagrindo neturi. Nebent ponas E.Maldeikis turi savo informaciją, kurią gali pateikti".

Paklaustas, ar bus įvykdytas buvusio ūkio ministro E.Maldeikio pageidavimas paskelbti visą su jo vizitu į Maskvą susijusią medžiagą, kurios rezultatai nulėmė jo atsistatydinimą iš Vyriausybės, STT vadovas V.Junokas atsakė: "Visa medžiaga pateikta premjerui, ir nemanau, kad šią informaciją reikia eskaluoti".

"Lietuvos rytas"