aA
Tarptautinė istorinio teisingumo komisija įteikė Rusijos ambasadai savo išvadas apie nacių režimo Lietuvoje vykdytą sovietų karo belaisvių žudymą.
Kaip pranešė Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, jos pirmininkas Emanuelis Zingeris antradienį Rusijos ambasados Lietuvoje ministrui patarėjui Vladmirui Pavlovui įteikė praėjusią savaitę penktajame komisijos posėdyje patvirtintas išvadas.

Praėjusią savaitę komisijos nariai patvirtino išvadas, kurios parengtos pagal Vokietijos mokslininko Christopho Dickmano (Kristofo Dikmano) atliktą tyrimą "Karo belaisvių žudymas".

Anot šio dokumento, Lietuvos teritorijoje nacių okupacinis režimas nužudė mažiausiai 172 tūkst. sovietų karo belaisvių, kurių dauguma buvo rusai.

Pagal žuvusių žmonių skaičių karo belaisvių žudynės yra antrasis nacių režimo Lietuvos teritorijoje vykdytas genocidas po holokausto, kuris praktiškai sunaikino unikalią Lietuvos žydų bendruomenę.

Kaip žinoma, Antrajame pasauliniame kare naciai Lietuvoje sunaikino maždaug 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkstančių Lietuvos žydų.

Anot komisijos išvadų, žiaurų elgesį lėmė tai, kad Vokietijos politinė ir karinė vadovybė nesilaikė universalių žmonijos vertybių ir tarptautinės teisės normų. Sovietinių karo belaisvių naikinimo politika buvo teisinama ir skatinama, remiantis nacių rasistine ideologija.

Pasak komisijos, Lietuvos gyventojai, iš pradžių į Raudonosios Armijos karius žiūrėję su nepasitikėjimu, vėliau sovietų karo belaisviams bandydavo pagelbėti ir juos paremti.

Komisijos pirmininko E.Zingerio teigimu, šios išvados turėtų paskatinti Rusijos mokslininkų interesą, kad būtų kuo objektyviau ir išsamiau išnagrinėti iki šiol visiškai neanalizuoti Lietuvos ir Rusijos bei aplink jas esančių valstybių istorijos įvykiai per nacių ir sovietų okupacijas.

Anot E.Zingerio, tai yra tiltas, kuris padėtų išlaikyti dviejų valstybių artimus ir draugiškus santykius.

Rusijos diplomatas V.Pavlovas teigė, kad komisijos veikla ir jos išvados apie sovietų karo belaisvių žudymą tik dar kartą įrodo, kad Vokietiją, Rusiją ir Lietuvą jungia bendra istorija. Prezidento patarėjas Julius Šmulkštys susirinkusiesiems priminė komisijos steigimo tikslus.

Anot J.Šmulkščio, prezidentas Valdas Adamkus siekia, kad į nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimus būtų pažvelgta kuo objektyviau, jie būtų išnagrinėti kuo išsamiau, remiantis archyviniais dokumentais.

Komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas išreiškė viltį, jog komisijai paskatinus Rusijos ir Lietuvos mokslininkų bendradarbiavimą, aktyviau bus sprendžiamas ir naudojimosi Rusijos archyvais klausimas.

Praėjusią savaitę komisijos narys, Amerikos žydų komiteto Užsienio reikalų departamento direktorius, Andrew Bakeris (Endrius Beikeris) pabrėžė, kad pastarasis komisijos posėdis buvo labai rimtas, darbingas ir intensyvus. Anot A.Bakerio, tai leidžia pagrįstai tikėtis ir tolesnės sėkmės, įvertinant istorikų mokslinius darbus.

Tarptautinė istorinio teisingumo komisija įsteigta 1998 metais prezidento Valdo Adamkaus iniciatyva. Komisijos veikloje dalyvauja autoritetingi ekspertai iš Lietuvos, JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Izraelio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.