aA
Nuosaikiųjų konservatorių lyderis, ekspremjeras Gediminas Vagnorius tvirtina, jog Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymas negali būti Lietuvos narystės Europos Sąjungoje sąlyga ir ragina Vyriausybę derėtis dėl didesnės tarptautinės finansinės paramos elektrinės uždarymui.
Gediminas Vagnorius
Gediminas Vagnorius
© ELTA
"Branduolinės saugos parametrus užtikrinančios atominės elektrinės uždarymas niekada nebuvo, nėra ir negali būti oficialiu narystės Europos Sąjungoje kriterijumi", - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G.Vagnorius.

Tačiau, pasak jo, ankstesnės šalies valdžios priimtų skubotų ir neapgalvotų tarptautinių įsipareigojimų nevykdymas dabar jau gali sutrukdyti Lietuvai naudingomis sąlygomis iki 2004 metų tapti ES nare.

Praėjusį trečiadienį Europos Komisijos (EK) Plėtros generalinio direktorato derybų su Lietuva grupės vadovas Andersas Henrikssonas (Andersas Henriksonas) pareiškė, jog norėdama derybas dėl narystės baigti iki 2002 metų pabaigos, Lietuva turi anksčiau nei numatyta paruošti naują energetikos strategiją ir priimti sprendimą dėl IAE 2-ojo bloko uždarymo. A.Henrikssono teigimu, ES laikosi nuomonės, kad antrasis IAE blokas turėtų būti uždarytas 2009 metais.

Teigdamas, jog A.Henrikssono išsakyta nuomonė tėra tik "vieno iš EK aparato darbuotojų" pareiškimas, G.Vagnorius sakė, kad Lietuvos valdžia derybose su EK turėtų suderinti "realiai įgyvendinamus IAE uždarymo terminus" bei nedelsdama atnaujinti prieš dvejus metus sustabdytą elektros energijos tilto į Vakarus statybos tarptautinį konkursą.

Be to, pasak ekspremjero, Lietuva turėtų užsitikrinti didesnę finansinę pagalbą IAE uždarymui.

"Mūsų netenkina kelių šimtų milijonų eurų tarptautinė finansinė parama", - teigė G.Vagnorius. Jo vertinimu, IAE uždarymas, įskaitant ir nuostolius dėl būsimo elektros kainų padidėjimo, Lietuvai iš viso kainuotų apie 15-20 mlrd. litų.

Kaip žinoma, Lietuva yra įsipareigojusi iki 2005 metų uždaryti 1-ąjį IAE reaktorių. Šiam tikslui pernai Vilniuje vykusioje donorų konferencijoje Lietuvai buvo pažadėta daugiau nei 200 mln. eurų parama.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.