aA
Buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis antradienį viešai apkaltino prezidentą Valdą Adamkų ir Seimo pirmininką Artūrą Paulauską siekus jo atsistatydinimo, nes jo veikla pažeidė per Seimo rinkimus valdančiąją koaliciją rėmusių finansinių grupuočių interesus.
Eugenijus Maldeikis
Eugenijus Maldeikis
"Teigiu, kad puolimą žiniasklaidoje režisavo Prezidentūra bei kai kurios verslo struktūros, susijusios su šiame puolime aktyviai dalyvavusiu Seimo pirmininku Artūru Paulausku", Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė E.Maldeikis.

Kaip vieną iš tokių grupuočių, E.Maldeikis įvardino "Lietuvos dujų" privatizavime ketinančią dalyvauti Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporaciją (VLPFK), kurios vienas iš vadovų Vaidas Pliusnys neseniai tapo A.Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atsakinguoju sekretoriumi.

Pareiškęs, jog prezidentas Valdas Adamkus jį viešai apkaltino kenkiant valstybei, bet iki šiol nepateikė jokių įrodymų, E.Maldeikis teigė: "Valstybės prezidentas tampa politinio susidorojimo įrankiu".

Spaudos konferencijoje jis pareiškė reikalaująs, kad prezidentas paskelbtų tyrimo apie jo vizito į Maskvą rezultatus. Pasak E.Maldeikio, prezidentas tokį pažadą davęs vasario 16 dieną.

Jis taip pat pareikalavo, kad visuomenei būtų paskelbta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiaga apie jo vizitą.

"Jei, kaip teigta daugybę kartų, esu susijęs su nusikalstamomis struktūromis - tai turi būti įrodyta, o aš nuteistas", sakė jis.

E.Maldeikis iš ministro posto atsistatydino vasario 5 dieną, kai žiniasklaidoje buvo suabejota, ar jo vizito į Maskvą sausio viduryje metu nebuvo pažeistas viešųjų ir privačių interesų derinimo principas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), išnagrinėjusi vizito aplinkybe nenustatė, jog ministras pažeidė tarnybinę etiką ar sukėlė privačių interesų konfliktą, tačiau pripažino, jog buvo pažeistas Vyriausybės įstatymo straipsnis bei keli kiti tarpžinybinę koordinaciją reglamentuojantys teisės aktai.

Tąkart E.Maldeikis atsistatydino, nepaisydamas jam tiek Seimo Liberalų frakcijos, tiek liberalų lyderio premjero Rolando Pakso jam parodytos paramos.

Antradienį dienraštyje "Respublika" paskelbtame interviu E.Maldeikis atsiribojo ir nuo premjero.

"Po visos istorijos buvau priverstas pakeisti savo požiūrį į poną Rolandą Paksą, kuris žodžiais deklaruodamas paramą ir draugiškumą, jau po valandos viešai aiškindavo ką kita. Dabar negaliu teigti esąs R.Pakso bendražygis, nes taip ir nesuvokiau jo keistos pozicijos motyvų šioje istorijoje", sakė dienraščiui E.Maldeikis.

Spaudos konferencijoje Seime jis taip pat apkaltino dabartinį ūkio ministrą Eugenijų Gentvilą dėl Klaipėdos mero posto praradimo.

Buvusiam Klaipėdos merui liberalui E.Gentvilui priėmus pasiūlymą užimti ministro postą, Klaipėdos meru buvo išrinktas Naujosios sąjungos frakcijos remiamas Centro sąjungos atstovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.